skrzywiony kij.. czym to naprawić?

Dział techniczny w którym wymieniamy się informacjami o konstrukcji sprzętu nowych pomysłach i zabezpiecznieniach

Moderatorzy: Mojżesz, #majster

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zielnik

skrzywiony kij.. czym to naprawić?

Post autor: Zielnik »

Otóż mój znajomy rok temu zamówił sobie kij z kuglarstwa, bo napalony tym co można z nim robić sam chciał się uczyć. Kij doszedł krzywy, a on nawet nie zauważył, bo nie miał czasu nic na nim ćwiczyć.. Dopiero w lipcu tego roku jak dostałam do rąk jego kij ogarnęłam, ze technik kontaktowych na pewno nie bedzie mógł na nim zrobić. Chłopak jest załamany. Teraz pytanie: Czym ten kij wyprostować, bo na reklamację to już chyba trochę za późno.. ?
Awatar użytkownika
nick1000000
..

Post autor: nick1000000 »

więcej szczegółów: jaki jest to kij(model/typ)?, jak bardzo ciężki? jak grube ścianki ma?, jaką ma długość i jaką średnicę?

no i jeszcze jakie to skrzywienie w którym miejscu najlepiej foto daj jakieś
Awatar użytkownika
Dotyk

Post autor: Dotyk »

Prostowanie kija to dość mozolna sprawa ( osobiście gdy kij jest skrzywiony , robię nowego ) ale można spróbować , najlepiej zrolować go na płaskiej powierzchni, w miejscu gdzie powierzchnia kija przestanie stykać się z podłożem mamy skrzywienie. Teraz opieramy jeden końcem o podłogę , drugim końcem np o ramię i lekko naciskamy w miejscu skrzywienia w przeciwną stronę do skrzywienia. Rolujemy na płaskiej powierzchni i jeśli znów kij odstaje prostujemy i tak w koło do uzyskania optymalnego efektu. Wymaga to wprawy i czasu ;]

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zielnik

to ten kij http://kuglarstwo.pl/sklep/p267,kij-ogn ... 100mm.html
zdjecia skrzywienia nie mam i chyba miec nie bede, skrzywienie zaczyna się na rękojeści kija kilka cm od owijki w jedną stronę, ogólnie na moje oko nie przekracza chyba ze 3 cm.. ale jest .

Hmmm.. Dotyk, skuteczne? Słyszałam że taki kij można naprostować tylko jakims ciężkim kalibrem, w sensie jakąś dużą maszyną której nazwy nie pamiętam :P
Awatar użytkownika
nick1000000
..

Post autor: nick1000000 »

własnie Dotyk ma racje, trzeba rolować na płaskiej pow i delikatnie odginać, jeśli to nie pomoże to można wyjąć drewno z jednego z końców, do środka włożyć pręt/rurkę i delikatnie odginać trzymając za owijkę, ciągnąc za pręt i opierać np na kolanie, zabieg ten jest ryzykowny ale jeśli prostowanie takie jak mówił dotyk nie pomoże to to może zadziałać, no ale można też gorzej go skoślawić:P

a tak w ogl to możesz spróbować bo nawet jeśli zepsujesz tego kija to masz 2 glowice( najdroższe), owijki, wzór jak wygląda kij, wystarczy kupić rurkę z AMELINIUM :evil: i juuuuż :D
Awatar użytkownika
Yameso
Kontakt:

Post autor: Yameso »

Robisz tak jak dotyk powiedział. I tak się znowu zegnie. Znowu go odginasz i próbujesz naprostować. Historia zatacza koło. Gdy twój kij przypomina korkociąg kupujesz nowy kij lub przemontowujesz kevlar na nową rurkę i cieszysz się prostym kijkiem przez tydzień/dwa/miesiąc po czym historia zatacza koło.
Awatar użytkownika
SoloBagdur
Kontakt:

Post autor: SoloBagdur »

ja mam swoje 2 kije do kontaktu od około 3 lat i jeszcze mi się nigdy nie zgięły :), ale najlepiej prostować tak jak było już wcześniej powiedziane
Awatar użytkownika
Zielnik

No dobra, dzięki wielkie ; )
Garot

Post autor: Garot »

Moim skromnym zdaniem najprostszy i najskuteczniejszy sposób (który sam stosuje w razie potrzeby)
Wkładasz w imadło dwie niezbyt grube deski miedzy nie wsadzasz kija w taki sposób aby ruchoma szczęka imadła była na środku miejsca skrzywienia kija :)
Trzymasz to w taki sposób i powoli skręcasz imadło... Elekt takiego zabiegu jest naprawde dobry :)
Ewentualnie można zastosować po wszystkim już wcześniej przez kolegów wspomniane rolowanie Ale z reguły samo imadło wystarcza ^^
ODPOWIEDZ