Lewo/prawo/obu ręczność

Tematyka ogólno kuglarska. Plotki, ciekawostki i wszystko co związane z tematyką forum.

Moderator: #nadzorca

Awatar użytkownika
Gumik

Lewo/prawo/obu ręczność

Post autor: Gumik »

Witam gorąco wszystkich forumowiczów, a jeszcze goręcej witam tę damską część forumowiczów ;-)

Juz od jakiegoś czasu taką mam manianę, że gdzie się tylko da to ćwiczę moja słabszą, czyli lewą rękę. Przy jedzeniu łapie łyżkę w lewusa, myje zęby lewusem itp. Bo wpadłem na taki genialny pomysł, że fajnie by było nie mieć jednej ręki dominującej, tylko obie jednakowo sprawne :-) Nie wspominając już, że powinno to też pomóc w żonglowaniu.
Po co to tu napisałem, nie wiem, po prostu musiałem się z kimś podzielić, bo inaczej bym eksplodował.
A no właśnie: co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
CesaR

Post autor: CesaR »

no w sumie fajny pomysl, ale pod pewnymi warunkami:
1.nie ucierpi na tym obrus mamy
2.bedziesz się przykladal do mycia zabkow(jakies 30 min lewa reka :twisted: )
3.nigdy przenigdy nie wychylisz kielonka trzymajac go w lewusie( za duzo wylejesz, zwlaszcza juz pod koniec imprezy)

a jesli pomaga, to kontynuuj :-D
Awatar użytkownika
Gumik

a dzisiaj sobie wymyśliłem, że sobie będę używał myszki komputerowej lewą ręką :-D. Tylko jak tu na linuksie ustawić żeby lewy przycisk był prawy, a prawy był lewy?
Sir_Boban
Kontakt:

Post autor: Sir_Boban »

Gumik, dam głowę że nie jesteś pierwszym leworęczny użtkownikiem Linuxa i już ktoś kiedyś coś takiego wymyślił. :chat:

Z ciekawością będę nasłuchiwał donosów o widocznych postępach, bo wydaje mi się że jesteś już w zbyt zaawansowanym wieku żeby osiągnąć jakieś oszałamiające rezultaty w tej dziedzinie (np. pisanie obiema rękami naraz w dwóch różnych językach, najlepiej takich w których pisanie odbywa się w różnych kierunkach)

I żeby Ci jeszcze poprawić nastrój: :gra:

3maj się! :3majsie:
Awatar użytkownika
Gumik

No po kilku minutach poszukiwań na guglach udało mi się zamienić przyciski w myszce. No niestety Bobanie drogi masz rację, że dwoma rękami na raz itd. to nie mam szans już się nauczyć, ale za to mogę zająć się innymi rzeczami. A w planach sa następujące rzeczy:
- wiązanie sznurowadeł tak jak bym był leworęczny
- przerzucenie się na klawiaturę dvorak (może z leworęcznośćią nie ma to wiele wspólnego, ale kilka połączeń między komórkami mózgu powinno przybyć ;-P)
- hmm, no i ogólnie wszystko co się jeszcze da
Poza tym, to oprócz ćwiczenia lewej ręki postawiłem sobie za cel zrobic z siebie symetrzcznego człowieka :-P. No nie tak dosłownie, ale na przykład chodzi o to, że jak przeważnie zakładam lewą nogę na prawą, to będe robił na odwrót i w ogóle wszystko co robie lewą nogą/ręką/inną częścią ciała zamieniał na prawą i vice versa :-D. I'm so crazy.

P.S: Z tym robieniem się symetrycznym, to już w sumie od dawna tak czynię, ale raczej nie zawsze, a teraz zamierzam się ostro za to wziąźć :twisted:

I'm so crazy :-D
Awatar użytkownika
woras

Post autor: woras »

ja jestem reworeczny od urodzenia wlasciwie lewostronny (taki był wynik badań :-D )
ale wiadomo pare jeszcze takich osób jest ale mało żonglerów diabolo :cry: !!!wszystkie tricki musze kumać odwrotnie diabolo kreci się odwrotnie rzeby robić duecik stroje odwrotnie i takie tam nawet gdy su mi coś pokazuje nie odrazu da się to skumac.cho ć wydawałobysie ze to nic trudnego

a PS nie jestem ograniczony umysłowo :-)
Awatar użytkownika
Gumik

Nosz kurczę. Z tą klawiaturą dvorak to jest lipa. Jest ona tak udoskonalona, żeby "silniejsza prawa ręka wykonywała więcej pracy" :-/ Ale co mi szkodzi umieć pisać na dwóch typach rozmieszczenia klawiszy. Dzisiaj wielkie przekładanie klawiszy :-D
Awatar użytkownika
Gumik

Nieee, nie bedę się jednak bawił z tą klawą. Za dużo zachodu. Lepiej sobie trochę pożongluję, albo pohoduje piłki.
Awatar użytkownika
Biale_konie

Post autor: Biale_konie »

przy kreceniu jest tak ze za lewa reke odpowiada prawa plokola musGó
i odwrotnie wiec cwiczac doprowadzamy do harmoni miedzy obiema Pólkolami i stąd te lepsze wyniki w nauce i pomoc niezrownana w nauce jezykow obcych...
Ostatnio zmieniony pt wrz 15, 2006 11:27 am przez Biale_konie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
CesaR

Post autor: CesaR »

a mi się wydamalo ze zawsze seruje konczyna polkula przeciwna...czy aby nie jest tak??np z oczami?
wyzwanie do gumika------->pograj sobie w bilarda trzymajac kij w lewej rece:-)
Awatar użytkownika
Gumik

No minął już jakiś czas i moja ręka jest już dużo sprawniejsza. Nawet niektóre czynnoście (np. zapinanie suwaka) zacząłem robić lewą ręką mimo woli :-D Ostatnio się uczę pisać lewą ręką, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Sir_Boban
Kontakt:

Post autor: Sir_Boban »

Ja bieglej władam lewą ręką jesli chodzi o obsługę komórki, z tej prostej przyczyny że kiedy stałem się szczęśliwym posiadaczem tego wynalazku, sporo czasu spędzałem przy kompie mając prawą rękę zajętą myszką. Spodobało mi się takie ułożenie i z premedytacją dalej posługiwałem się komórką przy pomocy lewej ręki, dzięki czemu pisanie SMSów jest znacznie szybsze lewą niż prawą ręką.

Niestety jakoś słabo przekłada się to na moją żonglerkę...
Awatar użytkownika
ainos

Post autor: ainos »

pokontynuuję może superstary wątek...
zawsze piszemy 'od przodu' a te ostatnie leżą zapomniane..

uważam , że łatwiej jest osobom, które miały być leworęczne, ale jakoś tak babacie wszystkie przekładały długopisy do prawej..i kredki...i łyżki.
Ja tak miałam. Jestem - teoretycznie - praworęczna.
Nożyczki, pisanie - prawa ręke.
ale rysuję tylko lewą.
Wszelkiego rodzaju rysunki, czy proste czy pozwijane wykonuję lewą ręką.
Dlatego też umiem pisać i lewą i prawą, choć - wiadomo - lewą gorzej.

nie umiem sobie teraz przypomnieć, ale niejednoktonie się zdarzało, że dwuręczność mi się przydawałą.

jednak nożyczki - nigdy w lewej !!
Awatar użytkownika
Gumik

O właśnie! Dzięki ci bardzo za przypomnienie mi tego wątku, bo miałem tu coś napisać, ale bym zapomniał. Otóż dziwna rzecz się stała. Nie mam pojęcia czy to jest związane z ćwiczeniem lewej ręki (nadal jest kaleka w stosunku do prawej), ale na przykład 97531. Zaczynając od prawej robię z trudem, a zaczynając od lewej nie powinienem mieć problemu zrobić to 3 razy w jednym runie. Ma ktoś na to jakieś racjonalne wytłumaczenie?
Awatar użytkownika
Szy

Post autor: Szy »

ja kiedyś zabralam sobie na tygodniowe ferie zeszyt i długopis i postanowiłam nauczyc się pisac lewą ręką. Siadalam sobie po powrocie z deski i pisalam pierdoly. Poza tym jak byłam mała to na odwrót trzymalam sztućce, ale mnie oduczyli bo mowili ze to nie elegancko wygląda:/ do tej pory czasami jak się zapomne jem na odwrót.

A mycie zębów lewąręką pozwala się jednocześnie czesac prawą:D to daje jakieś 1,5minuty snu dłużej rano:D:D:D to co tygryski lubia najbardziej to długo rano leżeć w łożeczku:D:D:D

P.S. tak własnie mi się przypomniała ze z łuku strzelam prawą ręką, co za tym idze mam bardziej rozbudowane całe prawie ramie i ciężko byloby się przestawić na lewe tylko po to zeby przywrócic cialu symetrie
Ostatnio zmieniony pt wrz 15, 2006 12:14 pm przez Szy, łącznie zmieniany 3 razy.
Milten
Kontakt:

Post autor: Milten »

Może chodzi o to żeby 1 było zrobione w twoją "lepszą" strone. Pewnie znacznie idzie ci shower powiedźmy 91 jak jedynke rzucasz z lewej do prawej??
To taka moja teorai któa się u mnie sprawdzała przy 531
Paulo1500

Post autor: Paulo1500 »

Zgadzem się z Milten. Końcowe 31 jest dużo szybsze jak 1 rzucasz z tej ręki co przy showerze, w tym wypadku 975 nie musi być tak wysoko rzucone jak z prawej ręki. Mi największą trudność spramia 9 z lewej ręki ale jak dobrze rzuce to następne 7531 idzie już bardzo płynnie. Chcąc się nauczyć 97531 ważne jest żeby dużo ćwiczyć 7531 z lewej ręki, a nie tylko z prawej.
Pierwszy raz 97531 udało mi się zrobić z lewej ręki (z prawej 15 minut później) chociaż jestem praworęczny.
Awatar użytkownika
Gumik

Aaaa, czyli wszystko w normie :)
Awatar użytkownika
Biale_konie

Post autor: Biale_konie »

przestawianie dziecka na sile na prawa reke jest wyrzadzaniem mu krzywdy
swoja wypowiedz podepre autorytetem pani profesor uczacej mnie psychologi
Awatar użytkownika
Iga

Post autor: Iga »

Biale_konie pisze:przestawianie dziecka na sile na prawa reke jest wyrzadzaniem mu krzywdy
swoja wypowiedz podepre autorytetem pani profesor uczacej mnie psychologi
Nio ja zostałam tak przestawiona.
Ale, dla odmiany, przez brata. Mój najstarszy brat jest leworęczny. Ale brat, z którym się bawiłam w piaskownicy itd jest praworęcny...
Jakoś natura chciała, żebym była leworęczna ale braciszek niewiele rozumiejąc przestawiał mi wszystko do prawej ręki bo coś mu nie pasowało :P

Efekt jest taki,że mam zdecydowanie lepiej wyćwiczoną prawą rękę, ale są czynności, które lepiej mi się wykonyje lewą ręką (np. szycie, odkręcanie butelek, farb i takich tam rzeczy, w grze na flecie mam bardziej sprawną lewą rękę, ale np. na fortepianie prawą, jak maluję to obydwiema rękami równie sprawnie i takie tam różne).

Jak chodzi o różne dziedziny kuglarstwa to prawa rączka rządzi ale np. na kiju część tricków na początku uczę się w odwrotną stronę :|
Za to jest tyle dobrze, że od kiedy zaczęłam o to dbać, jest mi dosyć łatwo rozćwiczać w nowych rzeczach lewą rękę.
Niestety bywa gorzej w rzeczach, na które "nastawiłam się" na prawą rękę.
Ale ćwicę i ćwiczę i devil i contact cora lepiej słucha lewej rączki :D
ODPOWIEDZ