KuglART FEST - Festiwal Sztuk Kuglarskich, 30-31 maja, 3city

Umówione miejsca, zloty, festiwale, warsztaty, imprezy

Moderator: #organizer

ODPOWIEDZ
kongo
Kontakt:

KuglART FEST - Festiwal Sztuk Kuglarskich, 30-31 maja, 3city

Post autor: kongo »

KuglART FEST to pierwszy Festiwal Sztuk Kuglarskich w Trójmieście, na którym można będzie zobaczyć występy gwiazd polskiej sceny kuglarskiej.
Ideą Festiwalu jest promocja alternatywnego cyrku i sztuk kuglarskich, zaprezentowanie i podkreślenie edukacyjnego aspektu żonglerki. Naszym celem jest przybliżenie nowych form cyrkowych i pokazanie, że żonglerka jest zarówno ciekawą formą spędzania wolnego czasu, jak i świetnym sposobem na doskonalenie swoich umiejętności.
Nowy cyrk, którego idee oraz możliwości reprezentować będzie festiwal to dziedzina z pogranicza - czerpiąca inspiracje z pokrewnych sztuk scenicznych, dlatego na festiwalu zobaczymy nie tylko popisy kuglarskie, ale również pokazy tańca współczesnego czy bboyingu.

Gdzie: Sopot, Park Łazienki Północne, Uniwersytet Gdański (warsztaty z pedagogiki cyrku)
Kiedy: 30-31 maja

PROGRAM:

30 maja, piątek

godz. 11:00-19:00
Blok szkoleniowy „Nowe wyzwania-Nowy Cyrk”
Prowadzący:
• Mirosław Urban
• Ewa Dembek
• Agnieszka Stankiewicz
Miejsce: Gdańsk, Uniwersytet Gdański

godz. 19:00

Parada ulicą Monte Cassino, Sopot
• Bębniarze Rhythms of Resistance, bańkarze, szczudlarze, żonglerzy

godz. 20:00 –22:30

Pokazy artystyczne:
• pokaz diabolo – SU
• pokaz akrobatyki Patrycja Sierawska & Karolina Banaszek
• pokaz bboyingu
• pokazy żonglerskie Żonglernia UG – Scena otwarta – przyjdź i pokaż, co potrafisz!
• fireshow Sombra

31 maja, sobota

godz. 10:00-15:00

Warsztaty praktyczne: chodzenie po linie, żonglerka, szczudła, akrobatyka
miejsce: Sopot, namiot cyrkowy, park Łazienki Północne

godz. 16:00-19:00

Wolna przestrzeń: czas wykorzystany na spotkania z artystami, przedstawicielami zaproszonych organizacji, samoistne warsztaty na powietrzu

godz. 19:00-22:00

Pokazy artystyczne:
• pokaz żonglerki kontaktowej Kamila Dzilińskiego
• występ kabaretu cyrkowego
• pokaz tańca współczesnego - Gabinet Ruchomych Obrazów
• pokaz żonglersko-akrobatyczny - Antitrivial
• Mamadoo fireshow

godz. 22:00
Impreza dj’ska

Więcej:
http://www.fest.kuglart.com/

Niestety data zbiega się z Altergrawitacją, ale została ona ustalona jeszcze zanim ukazały się pierwsze informacje o Altergrawitacji i nic nie dało się zrobić. Jednocześnie KuglART FEST to nie zlot, a impreza bardziej lokalna, więc aż tak bardzo nie wchodzimy sobie w paradę i mam nadzieję, że obie imprezy pięknie się udadzą. :)
Awatar użytkownika
arax

Post autor: arax »

Czy w programie jest nocleg zorganizowany ?
Jak tak, ile kosztuję wstęp na festiwal?
aniou
Kontakt:

Post autor: aniou »

hej

Kuglart fest ma bardziej lokalny charakter i nie nastawiałyśmy się na organizowanie noclegów dla ludzi z całej Polski. Bardzo Was wszystkich zapraszamy i polecam niektóre noclegownie Trójmiasta o niewygórowanych cenach.

w Gdańsku: http://www.bursa.gda.pl/index.php?p=sch ... mlodzezowe

w Gdyni: Szkolne Schronisko Młodzieżowe, 81-184 Gdynia, Energetyków 13a
(0 58) 661-37-47 niestety nie maja strony

w Sopocie: Harcerskie Schronisko Młodzieżowe, 81-854 Sopot, Niepodległości 679
(0 58) 551-00-36 tez nie posiadają strony

pozostają jeszcze Akademiki UG: (0 58) 523-26-74 DS 10, (0 58) 341-29-74 DS 2, w Sopocie (0 58) 523-11-91 DS 8, (0 58) 523-20-38 DS9.

Jeszcze raz wszystkich serdecznie zapraszamy i do zobaczenia w Sopocie :)
justynkoo
Kontakt:

altergrawitacja

Post autor: justynkoo »

Szkoda ze w tym samym czasie, alter też miala termin ustalony i uwarunkowany wieloma czynnikami
w przyszłym roku termin alter się zmieni pewnie więc jest to do ustalenia wspólnie ;)
zyczę wam miłej zabawy
moze jak byśmy się wkręcili i w przekazy multimedialne na żywo to moglibyśmy imprezować razem ;)
pozdrowenia ;)
Awatar użytkownika
Imakandi

Post autor: Imakandi »

Szkoda, że w tym terminie jest IV Międzynarodowy Festiwal Kuglarski.
Awatar użytkownika
Helly

Post autor: Helly »

Ja tam bede ;) skoro juz na miejscu... :P:P:P:P (joke Dziewczyny, nie bijcie mnie ;p) ale lipa z tym sezonem... wszystko się na wszystko naklada :/ OBY przyszly rok byl tak piekny, ze bedzie mozna wszystkie imprezy obskoczyc ;) a przynajmniej wiekszosc...
Awatar użytkownika
Merdion

Post autor: Merdion »

Uwaga... mam silny zamiar się pojawić :D
Awatar użytkownika
dzielny
Kontakt:

Post autor: dzielny »

spodziewajcie się mnie w sobote :)
Awatar użytkownika
Cyrik
Kontakt:

Post autor: Cyrik »

fajna ekipa się szykuje :) jasne ,ze bede :)
kongo
Kontakt:

Post autor: kongo »

Już jest wrzucona całkiem obszerna galeria:
http://kuglarstwo.pl/forum/album_cat.htm?cat_id=85
:-)
Awatar użytkownika
mirass
Kontakt:

dziex

Post autor: mirass »

A ja chciałem podziekowac za zaproszenie i za możliwośc uczenia innych. I za super atmosferę. I za pogodę. I za morze, które mogłem znowu zobaczyć. I za jod. I za całą pracę organizatorów - jesteście wielcy! Było super! Wielkie uściski dla całej ekipy Mamadoo. Do zobaczenia w Brodnicy! :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko:
Awatar użytkownika
Klaudia153

Post autor: Klaudia153 »

festiwal bardzo udany!
Brawa dla organizatorek :)
Awatar użytkownika
Cyrik
Kontakt:

Post autor: Cyrik »

dziwne - drugi festiwal podczas ktorego udalo mi się uciec sprzed aparatu :)
bylo genialnie :)
Kiniu:
mam nie swoje kijki do diabolo - krotkie czarne fiberki - jak ktoś wie czyje to chetnie swoje odzyskam :)
cinek

Post autor: cinek »

Byłem , doświadczyłem i przeżyłem dwa wspaniałe dni. Chciał bym podziękować organizatorkom festiwalu, za atmosferę która była tak cudowna, że aż szkoda było wyjeżdżać.

Dziewczyny stanęły na wysokości zadania, organizując kolejny tematycznie festiwal.
Dzięki takim imprezom kultura cyrkowa ma szanse się promować, wciągając do swoich szeregów coraz to większe rzesze zwolenników.

Podczas tego festiwalu ujrzałem starych bywalców sceny cyrkowej, ale również ku mojemu zaskoczeniu pojawiło się wiele nowych twarzy. (nie które z nich bardzo śliczne :-D )

Wieczorne występy były przeplatane pokazami dobrze nam znanymi z wcześniejszych festiwali, jak również odbyło się kilka premier „rozdziewiczeń „ młodych kuglarzy, którzy znaleźli w sobie odwagę za prezentować się na otwartej scenie.

W tym miejscu chciał bym udzielić kilka wskazówek młodym początkującym artystom.
Słowo „SHOW” nie oznacza 10minutowe napieprzanie wszystkich trików jakie się zna.
Wybierz sobie kilka swoich najlepszych trików perełek połącz je w całość ( Jeśli bawisz się diabolem pamiętaj wyrzut w górę , winda i możesz już schodzić ze sceny, publiczność oszaleje :-D ). Nie zapomnij o fajnej muzie i kostiumie.

Pamiętaj że wasz pokaz nie zawsze oglądają żonglerzy , tylko bardzo często przypadkowi ludzie i dzieci. Oni często nie dostrzegają trudności skomplikowanych trików. Lepiej jest zrobić ciekawszy i prostszy układ na trzy klapsy, niż męczyć się z siedmioma i zbierać je z ziemi :zawstydzony: .
Kiedyś ktoś powiedział że w Polsce wystarczy FIRE by był SHOW, i mial racjie do teraz.
Dziewczyny z Mamadoo zerwały z tym stereotypem. Ich nowy pokaz jest pokazem które można śmiało nazwać i FIRE i SHOW. Dziewczyny chylę przed wami czoło. Pomysł, kostiumy, przygotowanie techniczne, muza, ogranie przestrzeni, triki..... Nie można się do niczego przyczepić. Widać progres w waszej pracy. Zazdroszczę

Przyjeżdżam na wasz kolejny festiwal FROG do Gdyni. Do zobaczenia
ODPOWIEDZ