5 Ogólnopolski Festiwal Ognia, Ostróda 27-31 sierpnia 2008

Umówione miejsca, zloty, festiwale, warsztaty, imprezy

Moderator: #organizer

ODPOWIEDZ
Nikus

5 Ogólnopolski Festiwal Ognia, Ostróda 27-31 sierpnia 2008

Post autor: Nikus »

Ruszamy w oficjalnym wątkiem dotyczącym 5 Ogólnopolskiego Festiwalu Ognia w Ostródzie.

Termin: 27-31 sierpnia 2008
Miejsce: Ostróda, Hala sportowa OCSiR oraz Gimnazjum nr 2.
Koszt: 40 zł za całość, nie wiemy jeszcze czy osoby które przyjadą na część festiwalu (np. weekend) będą płaciły mniej.

Jak w latach poprzednich teren festiwalu to hala widowiskowo-sportowa w Ostródzie, nocleg natomiast znajduję się w przyłączonej szkole - Gimnazjum. Impreza zaczyna się 27 lub 28 sierpnia - dokładny dzień podamy niedługo, musimy jeszcze uzgodnić to z dyrekcją hali oraz gimnazjum.

Sala i zakwaterowanie:
Duża hala oraz salka otwarte będą 24h/dobę jak w latach poprzednich. Mniejsza sala przewidziana na warsztaty - w wolnym czasie oczywiście można tam ćwiczyć. Nocleg jak poprzednio: spanko na korytarzach oraz prawdopodobnie mini pole namiotowe - ogrodzone, nie strzeżone.

Widzę, że jest sporo osób które chciałby by przyjechać wcześniej - jadąc z Iłży. Podamy wam adresy i kontakt do tanich miejsc noclegowych oraz pól namiotowych.

Warsztaty:
Wszystkie warsztaty darmowe. Konkretne informacje podamy jeszcze później jak zdobędziemy dokładną listę. Jeżeli macie jakieś pomysły lub coś fajnego chodzi wam po głowie - napiszcie! Postaramy się to załatwić.

Co w cenie:
- hala
- zakwaterowanie
- prysznice (najprawdopodobniej czynne całą dobę)
- identyfikator i fajna smyczka
- wszystkie warsztaty
- paliwo (parafina)

a dodatkowo:
Codziennie rano piekarnia dostarczy nam świeże pieczywo
Otrzymamy sporą ilość napojów (wody) dla uczestników
Zniżki w zaprzyjaźnionej restauracji w centrum miasta (także dowóz).
Bezprzewodowy dostęp do internetu - synchroniczne łącze 1024kbps (komputerki we własnym zakresie) :spoko:

będzie tego pewnie więcej - będziemy informować na bieżąco.

Program:
27 sierpnia (środa)
+ otwarcie szkoły, rozpoczęcie rejestracji
+ spotkanie dotyczące finału

28 sierpnia (czwartek)
+ otwarcie hali
+ rozpoczęcie warsztatów

29 sierpnia (piątek)
+ warsztaty
+ 21:00 - "Igraszki z Ogniem" - scena wolna (wyjście występujących conajmniej 30-60 min wcześniej)

30 sierpnia (sobota)
+ warsztaty
+ 21:00 - Finał (wyjście występujących conajmniej 60 min wcześniej)

31 sierpnia (niedziela)
+ warsztaty
+ około godziny 12:00 - zamkniecie hali oraz szkoły

Finał, bicie rekordu oraz 'Igraszki z Ogniem':
Igraszki z ogniem czyli scena otwarta dla uczestników odbędzie się w parku w centrum miasta.

Przed Igraszkami spróbujemy pobić zeszłoroczny rekord w ilości osób plujących ogniem. W czasie festiwalu oczywiście odbędą się warsztaty. Musimy osiągnąć minimum 75 osób :)

W tym roku także chcemy stworzyć wielkie wspólne przedstawienie. Mając na uwadze doświadczenie z lat poprzednich będzie to spektakl z już określoną fabułą. W finale może brać udział każdy pod warunkiem że:
- Przyjedzie najpóźniej w czwartek popołudniu
- Będzie brał udział w codziennych przygotowaniach i spotkaniach dotyczących finału
- Zostaje do końca festiwalu (wyjazd w niedzielę) tak aby mógł zostać na całości spektaklu

Finałem zajmuje się Ketling i on przyjmuje zgłoszenia od osób chętnych w uczestnictwie. Kontakt tylko telefoniczny: 505627896. Dla osób biorących udział w finale przewidziane zostały specjalne warunki uczestnictwa w festiwalu....

Koszulki

Tak jak w ubiegłym roku mamy koszulki także na ten festiwal :)

Koszulki o gramaturze 185g/m2 we wszystkich rozmiarach od S do XXL, czarne z nadrukiem wykonanym w technice sitodruku. Dostępnych jest 100 koszulek w cenie 20zł/szt.

Nie robimy żadnej wcześniejszej rezerwacji - będzie można je dostać już od pierwszego dnia festiwalu - środy.

Obrazek
Kliknij na zdjęcie aby zobaczyć powiększenie.

Regulamin:
Regulamin V Ogólnopolskiego Festiwalu Ognia w Ostródzie:

1. Teren festiwalu obejmuje obszar szkoły Gimnazjum nr 2 w Ostródzie, hali sportowej OCSiR oraz miejsc wyznaczonych przez organizatorów, na których odbędą się finałowe pokazy.
2. Warunkiem uczestnictwa w „Ogólnopolskim Festiwalu Ognia” jest uiszczenie wpłaty w wysokości 40 zł ukazanie dokumentu stwierdzającego tożsamość podczas rejestracji.
3. Osoby niepełnoletnie, które chcą uczestniczyć w przedstawieniach fireshow, są zobowiązane do przekazania organizatorom pisemnego zezwolenia od rodziców lub ich prawnych opiekunów.
4. Osoby bez identyfikatorów nie mają prawa na przebywanie na terenie hali sportowej oraz szkoły, w którym są zakwaterowani uczestnicy. Będzie to dodatkowo kontrolowane przez ochronę.
5. Na terenie festiwalu obowiązuje całkowity zakaz spożywania alkoholu, palenia tytoniu oraz zażywania jakichkolwiek środków odurzających.
6. Na terenie hali sportowej obowiązuje zakaz wnoszenia oraz spożywania jedzenia oraz napojów.
7. Na teren festiwalu obowiązuje zakaz wprowadzania zwierząt!
8. Organizatorzy Festiwalu nie ponoszą odpowiedzialności za szkody zdrowotne, wypadki etc., które mają miejsce na terenie festiwalu jak i poza nim.
9. Każdy uczestnik Festiwalu ponosi pełną odpowiedzialność za jakiekolwiek zniszczenia, wybryki itp.
10. Każdego z uczestników Festiwalu obowiązuje zakaz używania azbestu oraz środków azbesto pochodnych zarówno na wszelkich pokazach fireshow jak również na terenie odbywającego się "V Ogólnopolskiego Festiwalu Ognia".
11. Organizatorzy mają prawo do wykluczenia z uczestnictwa w festiwalu osobę, która swoim postępowaniem znacząco naruszyła regulamin.
12. Organizatorzy mają prawo do wykluczenia osoby, na którą napływają skargi od innych uczestników festiwalu. W szczególności dotyczy to zachowania w stosunku do innych uczestników imprezy.
13. Wszystkie sytuacje, w których łamane jest prawo zostaną zgłoszone natychmiast odpowiednim służbom (np. kradzieże) oraz przekazane zostaną taśmy z monitoringu.
14. Podpis pod regulaminem (listą uczestników) jest jednoznaczny z akceptacją regulaminu.
Niektóre funkcje organizatorów pełnione będą również przez wolontariuszy. Będą czuwali oni nad poprawnym przebiegiem Festiwalu.

Zezwolenie dla osób niepełnoletnich:
Zezwolenie wymagane jest w momencie, gdy osoba niepełnoletnia chce podczas festiwalu występować z ogniem. W przypadku gdy z osobą niepełnoletnią na festiwal przyjedzie jej prawny opiekun to zezwolenie także jest wymagane.
Zezwolenie dla osoby niepełnoletniej
My, niżej podpisani ……….………………………………..……., jako rodzice/opiekunowie ……………………………………… urodzonego w dniu ……….…………………………., wyrażamy niniejszym zgodę, by nasz/a córka/syn (podopieczna/podopieczny) brał/a udział w występach fireshow podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Ognia w Ostródzie. Występy odbywają się jedynie w miejscach wyznaczonych przez organizatorów.

Jednocześnie oświadczamy, iż jest nam wiadomym, na czym polegają występy fireshow oraz zapoznaliśmy się z programem i regulaminem V Ogólnopolskiego Festiwalu Ognia w Ostródzie.

Oświadczamy dodatkowo, że mamy świadomość, iż uczestnictwo występach fireshow jest obarczone ryzykiem zaistnienia nieszczęśliwych wypadków, tj. potłuczeń, otarć, poparzeń i itp., a wszystkie mogące zaistnieć wypadki, mogą doprowadzić do trwałego uszkodzenia zdrowia i ciała.

Oświadczamy, że wyrażamy zgodę na ponoszenie takiego ryzyka przez naszą córkę/syna/ odopieczną/podopiecznego i oświadczamy, że w razie zaistnienia wypadku, gdzie ofiarą będzie nasza córka/syn/podopieczna/podopieczny, nie będziemy wnosić roszczeń odszkodowawczych, ani wnosić o zastosowanie jakichkolwiek konsekwencji prawnych wobec organizatorów V Ogólnopolskiego Festiwalu Ognia w Ostródzie.

.........................................
data i podpis

Kontakt:
W sprawie kontaktowania się z nami możecie pisać na maila festiwalowego festiwal@exodus.art.pl a także kontaktować się osobiście z poszczególnymi osobami. Jeżeli sprawa z którą dzwonicie nie jest przypisane do żadnej osoby kontaktujcie się z kimkolwiek :)

Wojtek Ziober "Ketling" - finał
kom 505627896

Jacek Nikodem "Nikus" - sponsorzy, warsztaty, media
kom 692490276

Kamil Dzilński "Dzielny" [dostępny pod telefonem od połowy sierpnia]
kom 888767601

Ola Półtorak - sponsorzy, kasiarz ;)
kom 516667568

Magdalena Rozbicka "Madalena"
kom 608348834

Temat jest tylko zalążkiem więc będzie aktualizowany. Wszystkie nowe informacje będą umieszczane w pierwszym pierwszym poście tego tematu.

Wszelkie pytania możecie także pisać w tym temacie.

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt sie 19, 2008 6:18 pm przez Nikus, łącznie zmieniany 10 razy.
NJ

Post autor: NJ »

Tylko czekałem na ten wątek!

Jaka ma być fabuła całego festiwalu?
Ola
**

Post autor: Ola »

Jeżeli chodzi o fabułę finału, to będzie to walka dobra ze złem.
Awatar użytkownika
binia

Post autor: binia »

Super!!!! Cieszę się że to będize trwało dłużej niż weekend, bo to zawsze większa szansa że wpadnę w tygodniu o festiwal:)
Moje sugestie:
:arrow: Może lepiej po prostu w ramach finałowego pokazu zaprosić jakąś grupę (albo dwie grupy), która zaprezentowałaby swój pokaz na finał [z ewentualnmi osobami towarzyszącymi]. Jest sporo naprawdę dobrch ekip fire show w Polsce z ciekawmi pokazami
:arrow: Wzorem ubiegłego roku liczę na wspaniały Renegade oraz KONKURS NA STROJE; :clever:
:arrow: co do warsztatów to zgłaszam potrzebę warsztatów z klapsów i z akrobatyki ;]
Awatar użytkownika
JOGi

Post autor: JOGi »

O tak, konkurs na stroje! To mi się podoba. :evil: Jak dla mnie powinny być łorkszopy z kontaktu i ruchu. ;-)
Ola
**

biniu, na razie trzymamy się tego, by finał zrobić z uczestnikami Festiwalu. Zawsze było tak, ze to uczestnicy tworzą Finał i to chyba taka nasza mała tradycja;)
cuento

Post autor: cuento »

Czy mile widziane są osoby nie mające wiele wspólnego z fire, a jeszcze mniej z show? :) Tzn. Jeśli będę chciał pooglądać, porobić zdjęcia, troszkę porzucać(i to - o zgrozo! - niczym płonącym) to znajdzie się miejsce dla mnie? Czy to zamknięta impreza tylko dla ogniowej części kuglarskiej braci? ;]
NJ

Post autor: NJ »

Jest to impreza, na którą może przyjechać każdy: sensei, wymiatacz, początkujący; zarówno ognioziomek, jak i podrzucający. Otwarte dla wszystkich drzwi. Jeśli zapłacisz za wjazd ;)
Nikus

Tak jak powiedziała Ola, finał jest już tradycją... i to uczestnicy tworzą biorą w nim udział. Kontaktujcie się z Ketlingiem to wszystkiego się dowiedziecie. Wydaje mi się, że warto bo dodatkowo osoby które lubią to robić i chcą postaramy się wyróżnić.

Konkurs na stroje - pomyślimy :)

Renegada typowego na pewno nie będzie - chcemy zrobić inna formę, która występuje tylko na Festiwalu Ognia w Ostródzie. na pewno będą konkretne informacje niedługo bo mamy już pomysł - musimy to tylko wykończyć.

Co powiecie na warsztaty pracy z ciałem - były w tamtym roku, ale tylko w weekend. Może uda się tak, że będą trwały przez cały czas.

Tak jak NJ mówi... przyjechać może każdy, początkujący, zaawansowany maniak a także osoby które dopiero chcą zacząć się w to bawić.
Oczywiście, ze mile widziane są osoby które nie zajmują się ogniem. Myślę, że można będzie zrobić nawet mini paradę nad jeziorkiem w ciągu dnia :)
cuento

Post autor: cuento »

Dziękuję za odpowiedzi, w takim razie o ile nie zdarzy się coś dziwnego do końca sierpnia, najprawdopodobniej się zjawię i zasilę szeregi tych "podrzucających" (a przynajmniej próbujących) :)
Nikus

Dorzuciłem regulamin, wzór zgody rodziców dla osób niepełnoletnich (tych którzy chcą występować z ogniem) oraz zapomniałem dopisać ze w cenie zapewniamy paliwo na Igraszki jak i na Finał. Oczywiście oprócz tego niezbędny sprzęt gaśniczy (koce, gaśnice).

[ Dodano: Sro się 06, 2008 5:35 pm ]
Strona także ruszyła www.festiwalognia.pl. Zapraszamy
BuGsTeR44
**

Post autor: BuGsTeR44 »

no :) czekalem i się doczekalem na temat o ostrodzie ;] wiadomo ze się pojawie;]
Awatar użytkownika
Helly

Post autor: Helly »

kurde flak. W tym roku musze się zjawic! ale wrzesien mi się juz tydzien po ostrodzie zaczyna :/:/:/ no nic, najwyzej Helly bedzie zapieprzac z kijem uczac się mechany ;p
Awatar użytkownika
Szy

Post autor: Szy »

nie martw się, ja mam 3 września poprawkę z logiki, a Yameso ma 4 z prawoznawstwa- nie będziesz sam :P
Awatar użytkownika
Mośka
..

Post autor: Mośka »

ja zamierzam się pojawić, choć niestety bardzo możliwe, że z mojej grupki jako jedyna:(
Ale w zeszłym roku bawiłam się wyśmienicie, chcę to powtórki koniecznie :)

Warsztaty pracy z ciałem były świetne:)
Awatar użytkownika
JOGi

Post autor: JOGi »

Helly, Ty się wrześniem nie wykręcaj. Ja w tym samym czasie co Ty mam dwa wrześnie więc nie marudzić a przyjeżdżać. :-P

Mośka, skoro jedyna to znaczy, że tej leniwej i spasionej dupy czyt. Exa nie będzie?
Nikus

Noclegi dla osób które przyjadą od razu po Iłży

Szkołę - noclegi otwieramy w środę popołudniu

Pola namiotowe:
http://www.mazury-zachodnie.pl/?ak=on&w=9

Najbliższe pole i na 100% otwarte to Camping Ośrodek Sportów Wodnych (http://www.sokol.bestur.pl). Zlokalizowane blisko dworca PKP/PKS położone nad jeziorem Drwęckim.

Schroniska młodzieżowe:
http://www.mazury-zachodnie.pl/?ak=on&w=11
Schronisko Młodzieżowe, Szkoła Podstawowa nr 4, ul. Kościuszki - znajduje się jakieś 300 metrów od hali oraz szkoły w której odbędzie się festiwal - z reguł są tam kolonie, ale można spróbować zadzwonić.

Więcej na http://www.mazury-zachodnie.pl w zakładce Baza Noclegowa. Jakby ktoś się zastanawiał to polecam dzwonić do nich. Wydawcą tego serwisu jest Informacja Turystyczna w Ostródzie więc będą mieli dokładne informacje.

Centrum Informacji Turystycznej
Ostróda
14-100 Ostróda
ul. Pl. 1000-lecia 1a
tel. +48(89)642 3000
cit@mazury-zachodnie.pl
Ostatnio zmieniony pn sie 11, 2008 8:58 pm przez Nikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
chashra
**

Post autor: chashra »

dzięki wielkie za informacje, zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie ;)
Ola
**

Mam pytanie odnośnie tego czy ktoś z Was, uczestników Festiwalu jest lalkarzem. Byśmy potrzebowali kogoś kto się tym zajmuje, ponieważ bardzo nam się to przyda na tym Festiwalu, a przede wszystkim przyda się na Finał Festiwalu.

Taka osoba jest nam potrzebna, bardzo;)

Jeżeli jest ktoś chętny do pomocy właśnie w tej dziedzinie i wie jak robi się takie rzeczy to proszę o kontakt najlepiej z Ketlingiem albo z którymś z organizatorów.
'
Podaje link o co konkretnie nam chodzi:

http://festiwalognia.pl/lalki/IMG_5831.jpg
http://festiwalognia.pl/lalki/IMG_5837.jpg
http://festiwalognia.pl/lalki/IMG_6001.jpg

Bylibyśmy wdzięczni za kogoś takiego;)
Awatar użytkownika
Szy

Post autor: Szy »

na paradzie cirque du soleil w Saragossie szło 3 szcudlarzy, jeden niósł glowe lalki, a pozostalych dwoch po jednej rece, efekt podobny a o szczudlarzy latwiej
ODPOWIEDZ