zwykła wersja a ta powyżej (
http://monocykl.eu/index.php?site=oferta&prodid=121 ) to całkiem inna bajka.
z tego co słyszałem to mono jest całkiem niezłe (osobiście za dużo na nim nie jeździłem).
opona już w nim jest w miarę gruba 20x2,35", więc na początku nie trzeba nic zmieniać. co prawda później, jeśli będzie się chciało pójść bardziej w trial niż triki to zdecydowanie warto podmienić na tryall'a czy maxxisa.
wheelset bardziej crossowy niż trialowy, obręcz węższa niż trialowa i nie wiem czy właśnie grubsza opona wejdzie.. tu może być faktycznie problem choć sprawdzę to bo sam jestem ciekaw
piasta już z 2011 roku, więc najnowsza wersja (jest ok, choć słabsza niż np. KH czy Impact), nie ten szit co był.
korby - trzeba uważać, żeby zawsze pedały były dokręcone bo inaczej gwint się zetrze. poza tym mają długość 125mm dlatego to jest cross, a nie trial. na tych szybciej się jeździ. do tych stricte trialowych najlepsze są dłuższe korby, choć jak się ktoś nauczy to można na krótszych spokojnie skakać. ale to już potrzeba trochę doświadczenia w temacie. no i do trików średnio się nadadzą - są cienkie i rolle bardzo ciężko wchodzą.. spiny czy flipy - tutaj grubość korb nie ma takiego znaczenia.
sztyca i siodło - na początek całkowicie wystarczą. pewnie przy flipach/double mogą się zepsuć ale zanim ktoś do tego poziomu dojdzie to minie sporo czasu.. choć sztyca aż tak łatwo się nie łamie. siodło - przy flipach i złym lądowaniu - zdarza się nawet tym najlepszym
ogólnie - wrażenia są dość pozytywne na temat tego sprzętu. ale jak mówię - to jest cross'owe mono, a nie trialowe! warto to wziąć pod uwagę przy zakupie.
jeśli ktoś chce pójść stricte w skakanie to lepiej od razu kupić lepszy sprzęt.
wtedy nie będzie problemów ze zmianą obręczy, pedałów etc.
warto zdecydowanie przejrzeć
Impact Start-Up:
http://monocykl.eu/index.php?site=ofert ... arch=start jeśli ktoś chce mieć coś dobrego, a w miarę taniego.
opona tam już jest gruba20x2,5"
obręcz szeroka, trialowa
mocna
piasta i elegancka
rama ale też 25,4mm.
korby do trialu są ok, do trików (głównie rolle) już mniej bo się ciężej na nich stoi niż np. na Groovy czy Momentach.
jedyne co można tam zmienić to siodło+sztyca ale to jeśli ktoś zacznie skakać na 5 palet i robić ponad 2m dropy