przepis na dobrą katedralke...

Dział techniczny w którym wymieniamy się informacjami o konstrukcji sprzętu nowych pomysłach i zabezpiecznieniach

Moderatorzy: Mojżesz, #majster

Awatar użytkownika
Lucid
**

przepis na dobrą katedralke...

Post autor: Lucid »

no wiec tak...

robie katedralke z pasków dzinsu o szerokosci 10 cm które skłądam na pół i dopiero z nich układam katedralke( ze sruba w srodku). Wychodzi mi szescian jakies 6x6x6 cm, pali mi się taka koncówka około 3-3,5 minuty ale jest taka ciezka ze za ciezka i mi nie odpowiada zbytnio..

teraz mam taka z paska 8 cm złozonego na pól, szescian ma jakies 4,5- 5 cm, bez sruby ale owinieta drutem, jest lzejsza ale pali się dobrze jakies 2 minuty i pada...

macie jakis złoty srodek?? jak zrobic z jeansu koncówke która się pali nie krótko i jest w miare lekka??
Awatar użytkownika
Johrel
Kontakt:

Post autor: Johrel »

moze zrob tuby z dzinsu.. moje zrobione z paska o szerokosci okolo 15 cm i dlugosci metra palily się okolo 5 minut ;)
Awatar użytkownika
Lucid
**

a co byscie polecili....chce kupic kevlar ale nie wiem czy kupic wiecej i zrobic katedralki czy kupic mniej i zrobic tuby??

kupował ktos moze gotowe koncówki co są na stroce dropsowej??
Awatar użytkownika
Filek
Kontakt:

Post autor: Filek »

Powiem tak.i tubki i cathedrale miałem..tubki...hm...niezadowalały mnie :twisted: paliły się jakies 3 minuty i płomien nie był taki jakbym chciał..teraz mam cathedrale z 2 metrów....po jednym metrze na jedna poike..i są bardzo fajniutkie..palą się około 6 minut a płomień jest super;Dpolecam cathedrale.;]
neko
Kontakt:

Post autor: neko »

katedralki, z cała pewnością. Zrobione odpowiednio, nie zużywają wiecej kevlaru, ale palą się dłużej i dają fajniejszy jak dla mnie płomień.
Awatar użytkownika
Ex3v
Kontakt:

Post autor: Ex3v »

neko pisze:dają fajniejszy jak dla mnie płomień.
O wiele fajniejszy. Chociaż tutaj znów nachodzi temat tajemniczych monkey fistow.

A wracając do katedralek to jestem szczególnie zadowolony z moich krów - 1,6 metra na końcówke, co daje ponad 8 cm wysokości końcówki.
Filek przekonał się już o ich wadze.
Ale jeżeli, podobnie jak ja, lubisz ciężkie łańcuchy, to polecam.
Bardzo polecam ;)
Awatar użytkownika
Lucid
**

no własnie takie ciezkie mi nie podchodzą za bardzo...
Awatar użytkownika
Ex3v
Kontakt:

To po metrze na głowę starczy.
Awatar użytkownika
Visenna

Post autor: Visenna »

Ja już jestem tak przyzwyczajona do katedrali, że robiłam je nawet z jeansu. Tupy absolutnie nie spełniały moich oczekiwań, kiedy zobaczyłam możliwości katedrali. Po prostu lubię duży płomień.
Awatar użytkownika
Lucid
**

ok, metre jeansu na?? ja robie z paska jeansu złozonego na pół i dopiero przeplatam....

a jeszcze..a wasze katedralki maja kształt szescianu czy raczej bardziej płąskie niz wysokie??
Awatar użytkownika
Ex3v
Kontakt:

Zależy jak leży...
a tak na serio, zależy to od indywidualnych upodobań robiącego, tzn od tego, ile władujesz materiału.
Chociaż to:
http://*.homeofpoi.com/images/Picture ... l_head.gif
stanowi dla mnie przegięcie...
Awatar użytkownika
owca

Post autor: owca »

ej, ja planowalem sobie cos takiego zmontowac! :D

zakupilem 3 metry kevlary na pewne cele, te pewne cele osiagnalem poprzez zakup, wiec mam za "zuzycie" troszke..
Awatar użytkownika
Mritke

Post autor: Mritke »

Moje katedrale sa zrobione tak:
na jedną przypana ok 150X6,5-7,5cm jeansu jednak ich nie składam daje to doyć duży płomień (tam duzy "zajebisty")jednak wytrzymuje tylko kulka podpaleń, tak gdzies do 5:) Są w miarę lekkie,i dobrze się macha!!
A i nigdy nie wkładajcie waty do katedralek przed wierceniem!!!!!
Dzis stępiłem na niej wiertło!!:)
Awatar użytkownika
CesaR

Post autor: CesaR »

mala porada praktyczna-uzywajcie duzego gwozdzia lub srobokreta do zrobienia otworu w katedralce. a kevlar + wiertlo= placz i zgrzytanie zebow, tj zepsucie materialu!!
Awatar użytkownika
Mritke

Post autor: Mritke »

Nie wiem jak zachowuje się przewiercony kevlar, ale w tkaninach trzeba umieć wiercić (na żadnym forum nikt tego nie wyjaśniał). A przebijanie gwoździem katedrali z jeansu to prawdziwa męczarnia (szczególnie jak się trafi jeansy Lewisa, bo w tych to nawet wiercenie sprawia problem). Poprostu matriał trzeba dobrze ścisnąć 2 deseczkami i wiercić przez te deski. Nigdy nie zapomnę jak mój kumpel wiercił przez 2h jeans na kij bo "on wie jak to zrobić", albo "d*** se ściśnij" ale miałem ubaw jak załatwiłem sprawe w jakieś 5-6 min.(a jego mina) :shock:
Awatar użytkownika
CesaR

Post autor: CesaR »

po prostu bierze się gwodz mlotek materia i deseczke i się go centralnie przebija.nie ma prostrzej i szybszej metody.deseczki sa dobre ale kevlar jest latwo przebic srubiokretem wiec po co ryzykowac wciagniecie jakiejs nitki?
Awatar użytkownika
Lucid
**

ja wierce jeans wiertłem najpierw jakims malym np fi 2 lub 3 mm , rozwiercam ładnie zeby wszystkie kłąki powychodziły, jak jest mała dziurka to wtedy wiekszym tez powoli i pare razy zeby wyszły kłaki...aha zanim wywierce katedralke obwiążuje mocno izolacja zeby mi się wszystko w kupie trzymało...
Awatar użytkownika
Filek
Kontakt:

macie problemy...jeans to wiadomo mocno drutem zciagnac i od razu grubym wietłem jechać w koncu to jeans po co się z syfem pieprzyc jezeli dobrze zciagniete drutem to nawet jak przy wierceniu się cos pociagnie to i tak bedisze potem dobrze...a kevlar to poprostu jakies dłuto i rozsuwamy włókna...;]
Awatar użytkownika
Kudłaty Aleksander
Kontakt:

Post autor: Kudłaty Aleksander »

dłuto :| łukasz czy ty wiesz jak wygląda i do czego służy dłuto:| tym razem ci wybacze

podpowiem wam ...chodziło o cienki pilniczek do metalu ;)
Awatar użytkownika
Filek
Kontakt:

no wlasnie o to mi chodziło;]pomyłka myślowa;dostatni czesto mi się zdarzają;D
ODPOWIEDZ