Lip Dub na Ostrodzie

Tematyka ogólno kuglarska. Plotki, ciekawostki i wszystko co związane z tematyką forum.

Moderator: #nadzorca

Czy uwazasz ze Lib Dub na Ostrodzie to dobry pomysl?

Tak, i wzialbym udzial jako jeden z glownych "spiewakow"
30
50%
Tak, i wzialbym udzial jako "chorek"
14
23%
Tak, ale nie wzialbym udzialu
8
13%
Nie
8
13%

Liczba głosów: 60

Awatar użytkownika
tulexx

Lip Dub na Ostrodzie

Post autor: tulexx »

Tintale wyslala linka w shoutboksie, i podala pomysl zrobienia tego w Ostrodzie. Madalena. jako jeden z organizatorow powiedziala ze jej się pomysl spodobal, wiec moze cos z tego wyjsc. Pomyslalem wiec ze zaloze ten temat.

Wiec po pierwsze, co to jest Lip Dub? Jest to filmik, w ktorym ludzie podkladaja ruch swoich ust pod slowa jakiejs piosenki. Cala swietnosc, a zarazem trudnosc takiego projektu jest w tym, ze jest on krecony w jednym ujeciu. Nie ma zadnych ciec, ani nic takiego, dlatego WSZYSCY musza się doskonale zgrac.

Przykladem takiego filmiku jest ten >> link << od Tintale ktory juz podalem. Jest on 19 z serii filmikow w projekcie >> University Lip Dub << , gdzie po prostu studenci uniwerkow z calego swiata robia takie filmiki i tam wysylaja. Pozostale 18 filmow mozna obejrzec >> TU << . Poza tym jest jeszcze >> ten film << ktory jest jednym z lepszych jakie widzialem (CollegeHumor rzadzi!!)

Czego potrzeba do zrobienia czegos takiego? Po pierwsze kamery, ktora nagrywa z wzglednie dobra jakoscia, ale takze jest bardzo przenosna. A poza tym, wystarczy znalezc grupe zwariowanych ludzi, i jakas piosenke, i mozna krecic. Mysle ze kuglarze sa wystarczajaco zwariowani ;-) Problem moze byc w znalezieniu kamerzysty. Bo albo nie bedzie on na filmie, albo trzeba bedzie wymyslic jakies cos z przekazywaniem kamery.

Takze wypelniajcie ankiete, i jak się zbierze grupa, to na Ostrodzie sprobojemy to zrobic. Jezeli wam się podoba, to tez napiszcie w poscie pomysl na piosenke jakas. Nie musi byc ona z tych najbardziej znanych, i wszedzie granych, a nawet lepiej jakby nie byla. Powinna byc za to pogodna, skoczna, i z nietrudnym tekstem.
Awatar użytkownika
Merdion

Post autor: Merdion »

jak dla mnie - git :) Jestem za. Jeśli tylko będę w Polszy, to się na to piszę.
Awatar użytkownika
Cyrik
Kontakt:

Post autor: Cyrik »

proponuję utwór łąki łan -do znalezienia na jutubie (z pracy nie mam dostępu to i adresu nie dam :P
jar_pen

Post autor: jar_pen »

Zaznaczona pierwsza opcja :) Co do utworów te po angielsku będą bardziej globalne :)
Trzeba znaleźć coś co łatwo zaśpiewać. Może klasyka Mirror Mirror - Blind Guardian co nie jest takie trudne i można z tego według mnie naprawdę świetną rzecz zrobić łącząc to z kuglarstwem przy solówkach może mieć to coś w sobie. Do tego dość proste a zarazem melodyjne jest Shake It - Metro Station choć pewnie nie przypadnie dla większości :P Z kolei bardzo dobry tekst po tłumaczeniu ma The flobots "Handlebars" i z tym można bardzo wiele zrobić. Republicy - Redy to Go jest chyba najłatwiejszą do zrobienia choć nie znalazłem dokładnego tłumaczenia jednak sama piosenka jest dość łatwa jeśli chodzi o melodię podobnie jak tick tick boom - the hives. Oczywiście można wkroczyć w orientalne klimaty jak per aspera ad astra -haggard, tunak tunak tun lub alice nine velvet.
Ale i tak zrobicie co chcecie przy czym wybór piosenki powinien nastąpić przed Ostródą żeby można było wstępnie scenariusz czy tam pierwsze założenia kombinować.
Awatar użytkownika
Merdion

Post autor: Merdion »

Mirror Mirror nie jest klasyką w ogólnym kontekście, jest klasyką dla muzyki power m. A tego nie każdy lubi słuchać, dlatego trzeba wybrać coś bardziej neutralnego lub lekkostrawnego dla większości. Dlatego uważam, że Haggard też odpada, mimo wielkiego szacunku jakim darzę grupę.
jar_pen pisze:i bardzo dobry tekst po tłumaczeniu ma The flobots "Handlebars"
a przed tłumaczeniem ma gorszy? Jak dla mnie lepiej brzmi w oryginale :) I jest chyba za szybki, żeby go zrobić w konwencji "lip dub"
Awatar użytkownika
boczas

Post autor: boczas »

moim zdaniem dobry wybor to behemot - decade of therion w polskiej wersji
http://www.youtube.com/watch?v=GEeH9cVbu1E
XfaustX

Post autor: XfaustX »

boczas - klasyk :)
a może nowy utwór Chylińskiej? :-D
jar_pen

Post autor: jar_pen »

Merdion pisze:a przed tłumaczeniem ma gorszy? Jak dla mnie lepiej brzmi w oryginale :) I jest chyba za szybki, żeby go zrobić w konwencji "lip dub"
Chodziło mi że tekst w przełożeniu na polski nie jest jakoś idiotyczny a kręcilibyśmy w oryginale. Ale przesłuchując jeszcze raz piosenkę rzeczywiście niektóre partycje ciężko w obcym języku tak szybko zaśpiewać.

Przyszło mi coś takiego do głowy.
http://www.tekstowo.pl/piosenka,pink,funhouse.html
Od razu macie tekst po angielsku i przetłumaczony na polski żeby lepiej zrozumieć piosenkę.
Piosenka wydaje mi się dość neutralną, możliwą do wykonania oraz stworzenia fajnych akcji. Co wy na to ?
Awatar użytkownika
slepiec
Kontakt:

Post autor: slepiec »

ja bym wział Aqua - Barbie Girl :D
Awatar użytkownika
tulexx

Jar_pen, raczej myslalem zeby uzyc piosenki po angielsku w orginalnym jezyku. Bedzie to wtedy zrozumiale dla calego swiata.
jar_pen pisze:The flobots "Handlebars"
to by bylo calkiem fajne w orginale, ale obawiam się, ze jest za trudne. I tez dzieki za to ze ja podales, bo kiedys chcialem wiedziec co to za piosenka, i nie udalo mi się tego znalezc (zapomnialem o tym ale nw ;-) )
slepiec pisze:Aqua - Barbie Girl
a pod tym się podpisuje rekami i nogami :!:

Uwazam ze ta piosenka jest wrecz idealna zeby to zrobic
Awatar użytkownika
Mikuś

Post autor: Mikuś »

A może coś oklepanego: Fatboy Slim - That old pair of jeans :P
Awatar użytkownika
basileus

Post autor: basileus »

ja się piszę;] może Depeche Mode - Personal Jesus?
Awatar użytkownika
Yameso
Kontakt:

Post autor: Yameso »

Czy jednak naprawde musimy brac piosenke po angielsku? nie mozna promowac naszej spolecznosci taka, jaka jest? Jak zrobimy dobry film to znajda się chetni anglicy do przetlumaczenia.

Jak w dowcipie:

Byli Francuzi i po pobiciu Europy wszyscy mówiliby po francusku. Potem Hitlerowcy zdobyli prawie całą Europę i teraz wszyscy by szprechali tak samo,gdyby im się udało. Następnie była czerwona fala ze wschodu z rosyjskim językiem jako dominujący, mimo to jednak nie zdołali oni zamknąć nas w tej barierze językowej. Na szczęście dzisiaj wszyscy możemy mówić swobodnie porozumiewac się po angielsku...
Awatar użytkownika
boczas

angielski to jezyk sieci - wiecej ludzi to zrozumie.
niesamowicie byloby zrobic to tak zeby wszyscy chodzili tylem i nauczyli się tekstu wspak a pozniej to ujecie mozna by odwrocic ;}
tak jak w tym clipie - http://www.youtube.com/watch?v=co3qMdkucM0
Awatar użytkownika
Tintale

Post autor: Tintale »

Super, że podłapaliście temat! Oczywiście jestem za. Ale żeby to zrobić, potrzebny jest jakiś dobry reżyser, który ustali kto skąd kiedy wychodzi, jak się kręci kamera itp, żeby nie wyglądało to tak, że wszyscy stoją w rządku i kamera po prostu sobie idzie.
Co do piosenki to uważam, że powinna być ponadczasowa, lekka i znana - żaden rock, żaden hip-hop, tylko coś, co leci sobie w radiu. Wtedy każdemu będzie pasować. No i ważny jest też tekst - nie o miłości, zakochiwaniu się ani o cierpieniu! ;). Coś lekkiego, niezobowiązującego, kto każdy z nas mógłby sobie zanucić pod nosem :). Znacie coś takiego? :)

Fatboy Slim - That old pair of jeans
Aqua - Barbie Girl

Te dwa mi się podobają! Chociaż w Fatboy Slim - That old pair of jeans nie ma damskiego wokalu, a przydałyby się oba.
Awatar użytkownika
tulexx

Z jednej strony fatboy slim jest fajny, i by pasowal do ogolnej tematyki kuglarskiej, z powodu tego konkursu co kiedys byl. Ale, ta piosenka ma troche za szybki tekst moim zdaniem, i jest on tez wypowiadany praktycznie jednym ciagiem przez co nie bardzo mozna plynnie wprowadzac nowe osoby "spiewajace".

A co do rezyserii, to oczywiscie. Ludzie powinni skads wychodzic, czy cos robic i zaczynac spiewac. Albo konczyc robiac cos. Sluchajac Barbie Girl mi przyszlo pare pomyslow nawet do glowy, wiec mysle ze bylo by to do zrealizowania. A ogolnie, to po wybraniu ostatecznie piosenki, trzeba bedzie tego rezysera wybrac. Rozdzieli on piosenke na kawalki, z ktorych kazdy bedzie spiewany przez inna osobe. Znajdzie tez, albo grupowo się znajdzie jakies smaczki i motywy ktore mozna by wkrecic w to. Potem mozna przydzielic poszczegolne kawalki do osob, ktore beda gotowe na zaspiewanie i zrobienie danych smaczkow. A potem juz na miejscu się przejdzie po szkole z piosenka grajaca, zeby wybadac czas w ktorym jest się przy jakichs dzrzwiach, czy innych wnekach. I potem pozostaje zrobic co najmniej jedno probne przejscie, i mozna krecic. Takie jest moje zdanie, ale to jest grupowa praca, wiec jak ktos cos ma do dopowiedzenia, albo zmienienia to proszę.

I jeszcze jedno. Jak uwazacie, lepiej jest zrobic tak, zeby wszyscy mieli piosenke na odtwarzaczach mp3, czy innych ipodach, i wlaczyli je w tym samym momencie, czy miec jeden odtwarzacz z glosnikiem, ktory idzie razem z kamera? Rownoczesne wlaczenie odtwarzaczy jest strasznie trudnym zadaniem wedlug mnie. Ale z drugiej strony na tym filmiku z CollegeHumor tak zrobili chyba.
Awatar użytkownika
Tintale

Post autor: Tintale »

Myślę, że lepiej żeby piosenka leciała głośno, żeby wszyscy słyszeli ją w jednym momencie.
Mam jeszcze propozycje:
DON'T WORRY BE HAPPY
THE BRIGHT SITE OF LIFE
turum. turum turum turum :)
Milten
Kontakt:

Post autor: Milten »

myśle że mp3 to zły pomysł bardzo ciężko będzie to zsynchronizować i kable nie będą wyglądać dobrze.
Lepiej głośnik za kamerą zeby wszyscy równo słyszeli a potem i tak się obraz zmontuje z oryginalną piosenką.

Kamere pewnie się znajdzie ale że wszystko ma być kręcone bez cięć i będzie dużo łażenia i to po nierównym terenie np schody to przydał by się Steadicam albo przynajmniej jakiś stabilizator... a z tym już trudniej

można też troche oszukać i zrobić dla ułatwienia jakieś cięcia a potem wszystko dokładnie ustawić i zmontować żeby nie było ich widać.
slepiec pisze:Aqua - Barbie Girl
jestem za ;)
Awatar użytkownika
tulexx

Tintale, "the bright side of life" to to z Zycia Briana?

Jezeli tak, to sa trzy propozycje:

Aqua - Barbie Girl
Bobby McFerrin - Don't worry be happy
Monty Python - Always look on the bright side of life
Milten pisze:można też troche oszukać i zrobić dla ułatwienia jakieś cięcia a potem wszystko dokładnie ustawić i zmontować żeby nie było ich widać.
Jak sobie wyobrazasz robienie ciec ktorych nie bedzie widac? Ja się nie znam na kamerowaniu, ale nie wydaje mi się to zbytnio mozliwe. Czy się myle?
Awatar użytkownika
boczas

jest to mozliwe do zrobienia ale nie w takich warunkach.
ODPOWIEDZ