Kuglarz sportowiec, czy kuglarz artysta?

Tematyka ogólno kuglarska. Plotki, ciekawostki i wszystko co związane z tematyką forum.

Moderator: #nadzorca

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kafri
.
Kontakt:

Kuglarz sportowiec, czy kuglarz artysta?

Post autor: kafri »

W naszym polskim środowisku cyrkowym często padają mocne słowa krytyki na temat występów innych, tylko czy zawsze krytyk jest w stanie sam zaprezentować wyższy poziom na scenie? Wydaje mi się że po prostu niektórzy "kuglują" dla samego fun'u, a inni czerpią tą samą przyjemność z pokazywania swojego kunsztu na scenie. Co sądzicie na ten temat, czujecie się bardziej sportowcem czy artystą scenicznym? I co te dwa określenia tak na prawdę dla was oznaczają. Czy artystą jest ten kto np. po prostu ćwiczy, wystąpuje, czy ten kto zrobi to porządnie w oprawie kostiumowej, muzycznej i (choć minimum) aktorskiej?

Pozdrawiam i LiCZĘnaLiCZNE odpowiedzi. :evil:
JohnyM

Post autor: JohnyM »

Moim zdaniem zdecydowanie artysta.

Nie spodobała mi się wypowiedź na temat "Melkart ball" (to się tak pisze?) w Mam Talent, że "Uczynili z akrobatyki prawdziwą sztukę". Akrobatyka to już JEST sztuka, można ją traktować rekreacyjnie, ale granie na pianinie też może być rekreacyjne.
Awatar użytkownika
boczas

Post autor: boczas »

-krytyk nie musi prezentowac lepszego poziomu na scenie niz "inni" zeby moc wyrazic swoja opinie (nawet jesli jest negatywna)
-w polsce wiekszosc ludzi kugluje dla samego fun'u, jednak jesli ktos chce wyjsc na scene i chce miec z tego fun to prawdopodobnie liczy na pozytywna reakcje publicznosci. zeby się dobrze bawic musi wiec miec co pokazac, albo byc totalnie pijanym ;-) {renegade, hi hi...}
-nie czuje się ani artysta scenicznym, ani sportowcem.
-sportowiec regularnie trenuje i bije swoje (i innych) rekordy - stoi i zongluje, ew. kreci się wokol wlasnej osi.
-artysta to ktos kto zbiera to co widzial i mu się spodobalo, to co potrafi i to co w nim siedzi i tworzy z tego jakas nowa jakosc.
Awatar użytkownika
447xpro

Post autor: 447xpro »

Artysta; ale nie dla innych tylko dla samego siebie.
Awatar użytkownika
Łuniek
Kontakt:

Post autor: Łuniek »

podobny temat już był: http://kuglarstwo.pl/forum/topics7/mach ... sportowiec

Nie zagłębiam się w to i nie określam się pod tym kątem- definiuje się jako tancerz ognia, a jak ktoś to zinterpretuje to jego sprawa - sportowcem nikt mnie jeszcze nie nazwał a artystą i owszem.
Awatar użytkownika
Nightshine

Post autor: Nightshine »

Tak jak rozmawialiśmy Kafri ^^ Trzymam się słów Cinka.

To są dwie całkiem oddmienne pojęcia.

I zawsze będą jakieś nie porozumienia.

Bo, uprawiamy taką dziedzine sztuki, bądź taki Sport gdzie nie można dokładnie określić go w ramy i nadać kształtu.

Dlatego dla jednych "to" Będzie nieziemsko fascynująco ładne a dla innego będzie nazbyt pospolite. Bo jeden rzemieślnik miłuje się w trzybitowym areo spinie za plecami.
a inny artysta uwielbia kręcić za sobą z wyprzedzeniem do tego kawałka muzyki.

I jest to jednocześnie całkiem różne od siebie i niesamowicie ze sobą zrośnięte dlatego zgubić się jest za łatwo.
Bazia
**

Post autor: Bazia »

Artysta, a przy okazji sportowiec. Każdy ma z resztą inne patrzenie na to. Jedni robią coś dla sportu inni dla sztuki. Wg mnie kuglarz to artysta a w niektórych dziedzinach kuglarzenia przy okazji można go nazwać sportowcem.
Awatar użytkownika
DelAmanga
...

Post autor: DelAmanga »

Kiedy kuglarstwo wykluje się ze skorupy rzemiosła, zacznie nieść coś więcej, zaczyna być sztuką. Tak więc... kuglarz artysta? świadomy. 'Jest w książce coś więcej niż książka zamknięte' :)
Awatar użytkownika
BarteQ

Post autor: BarteQ »

moim zdaniem kuglarz to artysta a już pominę fireshow które jest ujarzmianiem ognia , jesteśmy władcami ognia :-D
Alooooo
..

Post autor: Alooooo »

Hmmm Sportowiec...

Czerpię frajdę z tego,że zrobie ileś tam złapań więcej niz tydzień temu i mieć poczucie,że naprawdę poczyniłem postępy.Nie skupiam się na tym żeby triki wyglądały efektownie,raczej żeby sprawiały jakąś trudnośc techniczną.Występy na scenie jakos mnie nie fascynują chociarz miałem kilka ale to nic wielkiego.Szczerze wolę rzucać sam na sali (bo i tak nie mam z kim ;/ ) lub gdzieś na dworku w odludnym miejscu.
justynkoo
Kontakt:

Post autor: justynkoo »

hej a macie ten artykuł jakoś on line? potrzebuję do materiałów a na stronie polityki nie mogę znaleźć

[ Dodano: Sro się 29, 2012 9:13 pm ]
a ok już mam ;)
ODPOWIEDZ