Płyn do wielkich baniek mydlanych
Moderatorzy: Grace, Biale_konie
Duze banki mydlane
wicie jakie plyny mieszac najlepiej i w jakim stosunku?
jakies patenty?
warto dodawac gliceryny?
ile lat ma swiat?
gdzie mieszka czas?
.....
jakies patenty?
warto dodawac gliceryny?
ile lat ma swiat?
gdzie mieszka czas?
.....
Moja znajoma puszcz bańki wielkości opony samochodowej, a nawet większe. Używa do tego specjalnego płynu kupionego gdzieś w Niemczech, rozcieńczanego z wodą. A robi to przy pomocy obręczy o średnicy 15-17 cali (nie pamiętam ile dokładnie, ale jak patrzę na swój monitor to mniej więcej pasuje), którą zamacza w tym rozcieńczonym płynie
Co do samodzielnego experymentowania - trzeba sobie zrobić powtórkę z chemii lub poczekać aż się wśród forumowiczów znajdzie profesjonalny chemik
Co do samodzielnego experymentowania - trzeba sobie zrobić powtórkę z chemii lub poczekać aż się wśród forumowiczów znajdzie profesjonalny chemik

Ostatnio zmieniony czw lut 24, 2005 3:41 pm przez Sir_Boban, łącznie zmieniany 2 razy.
- diakon/kimek
- Kontakt:
Sir_Boban : rotfl - wielkosci samochodu
?
proszę proszę nawet banki się ludzie ucza robic - moze ktos jeszcze się zaja - Rece ktore lecza ? Lub zioloterapia - ja kwiekoszsc rastamanow ;D haha.
Tak p.s. co do tej gliceryny i patentow ;D - Jak wogle stworzyc taki jeden z lepszych i domowym sposobem plyt do baniek ;D
interesujace............

proszę proszę nawet banki się ludzie ucza robic - moze ktos jeszcze się zaja - Rece ktore lecza ? Lub zioloterapia - ja kwiekoszsc rastamanow ;D haha.
Tak p.s. co do tej gliceryny i patentow ;D - Jak wogle stworzyc taki jeden z lepszych i domowym sposobem plyt do baniek ;D
interesujace............
słyszałem ze miod z octem dobshe zageszcza plyny
z baniek, bankami mozna robic super rzeczy
i nie chodzi tu bynajmniej o zwykle puszczanie baniek
poza tym jest mega relaksem w sloneczny dzien hehe
polecam
jesli chodzi o rekordy to mozna się parokrotnie oplesc bańką robiac z niej cos jak sprezyne
a specjalny plyn mozna kupic w wiekszosci sklepów zonglerskich (o dziwo
) z tym ze jest drogi
moze w krakowie bedzie tez
siemaneczko zlykoncu

z baniek, bankami mozna robic super rzeczy
i nie chodzi tu bynajmniej o zwykle puszczanie baniek
poza tym jest mega relaksem w sloneczny dzien hehe
jesli chodzi o rekordy to mozna się parokrotnie oplesc bańką robiac z niej cos jak sprezyne
a specjalny plyn mozna kupic w wiekszosci sklepów zonglerskich (o dziwo

moze w krakowie bedzie tez

ja robię takie banieczki
- kilka fotek jest na naszej stronce http://jasiu.no-ip.org/maulicapio - robionych ze 2 tydnie temu na mrozie-nie dawało rady większych. Dorzucę fotek za jakiś czas, musze poskanować...Przy dobrych warunkach pogodowych (wiatr i wilgotność powietrza) robię takie o średnicy metra do dwóch.
co do tego urządzonka, kosztuje 10 do 15 euro, a można zrobić sobie takie za dosłownie parę zitów. Ja jednak wolę robić ze sznurków, bo mniej się chlapie (ciekawszy efekt, oszczędność płynu i mniej śliskie podłoże).
Z płynami warto poeksperymentować samemu, choć ja dla własnych potrzeb importuję.
ps. gliceryna ważny składnik-dodaje kolorów i przedłuża życie baniek, jednak gdy dasz za dużo baniory są za ciężkie i spadają zbyt szybko.

co do tego urządzonka, kosztuje 10 do 15 euro, a można zrobić sobie takie za dosłownie parę zitów. Ja jednak wolę robić ze sznurków, bo mniej się chlapie (ciekawszy efekt, oszczędność płynu i mniej śliskie podłoże).
Z płynami warto poeksperymentować samemu, choć ja dla własnych potrzeb importuję.
ps. gliceryna ważny składnik-dodaje kolorów i przedłuża życie baniek, jednak gdy dasz za dużo baniory są za ciężkie i spadają zbyt szybko.
Ostatnio zmieniony czw mar 24, 2005 4:12 pm przez Miłosz, łącznie zmieniany 1 raz.
- strach
- Kontakt:
a propos tematu to mam jedna fotke z EJC:
http://forum.dropsy.art.pl/album_thumbn ... pic_id=253
bańkę robi Jacek z Wrocławia - zdaje się , że żadnych tajemnych specjałów do jej wyrobu nie używał
http://forum.dropsy.art.pl/album_thumbn ... pic_id=253
bańkę robi Jacek z Wrocławia - zdaje się , że żadnych tajemnych specjałów do jej wyrobu nie używał
Płyn do wielkich baniek mydlanych
Z czego zrobic dobry płyn do puszczania baniek ale takich olbrzymich olbrzymich!:D:Di z czego zrobic narzedzie do puszczania?pozdrawiam;D
- Biale_konie
hehehe
coz za trywialne uproszcenie
powiem tak , procedur jest wiele , wazna jest woda a dokladnie jej miekosc,
wazne sa proporcej ,raz wody do plynu , dwa wazny jest sam plyn .
wazne sa warunki , wilgotnosc powietrza (co zmienia proporcje) jak wazny jest tez i wiatr.
Sprzet jest malo wazny. (no poza tasma aby byla wykonana z bawelny i mozliwie doz chlonela)
sa tez i inne specyfiki...
Napisze wiecej jak znajde czasu wiecej.
coz za trywialne uproszcenie
powiem tak , procedur jest wiele , wazna jest woda a dokladnie jej miekosc,
wazne sa proporcej ,raz wody do plynu , dwa wazny jest sam plyn .
wazne sa warunki , wilgotnosc powietrza (co zmienia proporcje) jak wazny jest tez i wiatr.
Sprzet jest malo wazny. (no poza tasma aby byla wykonana z bawelny i mozliwie doz chlonela)
sa tez i inne specyfiki...
Napisze wiecej jak znajde czasu wiecej.
- indywiduum
- Kontakt:
proporcje sa rózne
najcześćiej chyba robi się 1:10 (płyn:woda) i kapka gliceryny-nie za duzo, zeby nie obciążało bańki- wtedy płyn jeden-dwa dni przed bawieniem robisz. (można np. zrobić 1:1 ale wtedy to musi dojrzewac dwa tygodnie) (tu jest duzo róznych kombinacji: http://*.waynesthisandthat.com/bubbles.htm ale jescze tego nie próbowałam)
można dodać kupnego płynu do baniek to wtedy są elastyczniejsze (plumkają)
można też dodawać wody z cukrem (ale wiecej cukru niż wody)
bądź alkoholu wysokoprocentwoego (ale nikt nie dodaje, bo każdemu szkoda)
można puszcać ze sznurka, a drutów oplecionych sznurem, z rąk, z butelek po wodze gazowanej żywiec zdrój, z lejka, z kratki do zlewu, z obreczy, itp itd
no i jak BK napisał: wilgotność- im wiecej tym lepiej-czyli po desczu albo mokre szmaty na ściany;
wiatr (zależy co chcesz robić- lekki wiatr na duze banie, bez wiatru na triki i kombinacje, ale też na duze, mocny wiatr na dużo małych albo wtedy siedzisz i palisz papierosa)
hm hm hm
najcześćiej chyba robi się 1:10 (płyn:woda) i kapka gliceryny-nie za duzo, zeby nie obciążało bańki- wtedy płyn jeden-dwa dni przed bawieniem robisz. (można np. zrobić 1:1 ale wtedy to musi dojrzewac dwa tygodnie) (tu jest duzo róznych kombinacji: http://*.waynesthisandthat.com/bubbles.htm ale jescze tego nie próbowałam)
można dodać kupnego płynu do baniek to wtedy są elastyczniejsze (plumkają)
można też dodawać wody z cukrem (ale wiecej cukru niż wody)
bądź alkoholu wysokoprocentwoego (ale nikt nie dodaje, bo każdemu szkoda)
można puszcać ze sznurka, a drutów oplecionych sznurem, z rąk, z butelek po wodze gazowanej żywiec zdrój, z lejka, z kratki do zlewu, z obreczy, itp itd
no i jak BK napisał: wilgotność- im wiecej tym lepiej-czyli po desczu albo mokre szmaty na ściany;
wiatr (zależy co chcesz robić- lekki wiatr na duze banie, bez wiatru na triki i kombinacje, ale też na duze, mocny wiatr na dużo małych albo wtedy siedzisz i palisz papierosa)
hm hm hm
- indywiduum
- Kontakt:
- Biale_konie