KURS PEDAGOGIKI CYRKU21-23CZERWCA ŁODŹ- certyfikat ministra

Umówione miejsca, zloty, festiwale, warsztaty, imprezy

Moderator: #organizer

justynkoo
Kontakt:

KURS PEDAGOGIKI CYRKU21-23CZERWCA ŁODŹ- certyfikat ministra

Post autor: justynkoo »

KURS PEDAGOGIKI CYRKU

21-23 czerwca 2011

program warsztatów:

21.06 wtorek

11.00-15.00

Mateusz Kownacki (Stiven)- jak uczyć żonglować, różne proste 'układy' na 1 i 2 piłki, żonglerka partnerska, 'siteswapy', przygotowanie pokazu żonglerskiego.

16.00-20.00

Agnieszka Kwiatkowska (Stokrotka) - ekwilybrystyka - jak przygotować uczestników do nauki rolabola, liny, szczudeł i monocykla; gry i zabawy na równowagę a także rozgrzewki cyrkowe i akrobatyczne. Elementy pokazu ulicznego- jak trzymać publikę w napięciu, jak wciągać publiczność do udziału w pokazie.

22.06 środa

11.00-15.00

Rafał Mikołajewski (Orsyno) - jak prowadzić zajęcia w trybie ciągłym, jak radzić sobie ze zniechęceniem uczestników, na co zwracać uwagę, zauważanie błędów i ich korekta.

16.00-20.00

Marcin Połoniewicz (Cinek) -
szkoła odwracania uwagi czyli elemnty iluzji i magii w pracy z dziećmi i młodzieżą.

23.06 czwartek

10.00-14.00

Justyna Kozulska-Biesiada (justynkoo) - gry i zabawy akrobatyczne, nauka akrobatyki naziemnej i powietrznej, proste ćwiczenia i zabawy, elementy akrobalansu i piramidek.

14.00-18.00

pogadanka i wymiana doświadczeń,

trening, możliwość przypomnienia sobie materiału poznanego na warsztatach

rozdanie certyfikatów pedagoga cyrku

CERTYFIKAT PEDAGOGA CYRKU:

po warsztatach każdy uczestnik otrzymuje certyfikat pedagoga cyrku

uznawany przez Ministerstwo Edukacji (przydatne dla każdego, kto legalnie chce prowadzić zajęcia w szkołach etc)

certyfikat będzie wymieniał liczbę godzin kursu i dziedziny z jakich były prowadzone warsztaty

Materiały z kursu:

Każdy uczestnik kursu otrzyma wszystkie materiały z warsztatów na piśmie lub materiały audiowizualne.

ZAPISY I KOSZT:

na kurs obowiązują zapisy

do 15 czerwca można zapisać się i dostać 10% zniżki

koszt to: 150zł od osoby

zniżka 10% do 15 czerwca: 135zł od osoby

by się zarejestrować wyślij email na carnival.lodz@gmail.com

wpłać 135 zł (do 15 czerwca) lub 150 zl (po 15 czerwca) na konto:

mbank 30 1140 2004 0000 3602 5210 5439

w tytule podaj imię i nazwisko i napisz: Kurs Pedagogiki Cyrku

dla osób spoza Łodzi istnieje możliwość noclegu na miejscu

DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ W KURSIE PEDAGOGIKI CYRKU:

Jeśli prowadzisz warsztaty z dziećmi, niekoniecznie cyrkowe przyda ci się wiedza o grach i zabawach cyrkowych.

Jeśli jesteś pedagogiem lub studentem pedagogiki, lub po prostu masz jakiś kontakt z dziećmi przydadzą ci się sztuczki i tricki, których nauczysz się na kursie.

Jeśli kiedyś dostaniesz ofertę pracy w domu kultury, szkole etc certyfikat Pedagoga Cyrku może ci bardzo pomóc.

Jeśli pracujesz, lub chciałbyś pracować w organizacji pozarządowej, przydadzą ci się umiejętności zdobyte na kursie.

Jeśli lubisz się dobrze bawić i wesoło spędzać czas a także poznawać nowe sztuki na pewno spędzisz te 3 dni aktywnie i kreatywnie.

Jeśli już zajmujesz się cyrkiem, dzięki kursowi poznasz sztuczki i nowe tricki "od kuchni"

Jeśli nie zajmujesz się cyrkiem, dzięki kursowi poznasz nowe sztuczki i tricki, które mogą przydać ci się w życiu codziennym i pracy.

O instruktorach:

Mateusz Kownacki (Stiven)

Zajmuje się żonglerką od 6 lat. Specjalista w żonglowaniu piłkami,
maczugami, obręczami; znawca contact jugglingu, diabolo oraz żonglerki partnerskiej i grupowej.
Szkolił się u jednych z najlepszych żonglerów na świecie, m.in. Stefan Sing, Matthias Romir, Emilliano Allesi, Sean Gandini. Brał udział w licznych pokazach w Polsce (Toruń, Łódź, Bydgoszcz, Warszawa), Europie (Bruksela) oraz Azji Mniejszej (UAE).
Współorganizator czterech edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuglarskiego Altergrawitacja oraz kilku artystycznych Variete.
Współpracował z licznymi placówkami kulturowymi (m.in. Dom Muz, Młodzieżowy Dom Kultury, Centrum Kultury Zamek Krzyżacki). Instruktor podczas tygodniowego międzynarodowego projektu cyrkowego "INTheatERCULTURArtL" w Łodzi oraz podczas licznych jednodniowych imprez organizowanych na terenie całej Polski. Cyklicznie prowadził warsztaty kuglarskie dla dzieci i młodzieży w toruńskim Domu Muz. Skończył kurs pedagogiki cyrku dziecięcego w Wojewódzkim Ośrodku Animacji Kultury w Toruniu.
Aktywny twórca toruńskiej przestrzeni kuglarskiej - organizator spotkań i treningów żonglerskich.
Uczestnik intensywnego kursu pantomimy w Teatrze na Woli w Warszawie.
Intersuje się tańcem współczesnym, pantomimą oraz tai chi.
Absolwent astronomii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Agnieszka Kwiatkowska (Stokrotka) CYRK DOSOLE

Artystka i pedagog cyrkowy. Absolwentka Szkoły Cyrkowej w Brukseli specjalność pedagogika cyrku, stażystka cyrku ,,Cabuwazi” w Berlinie. Prowadzi zajęcia dla dzieci i młodzieży z ekwilibrystyki, żonglerki i akrobatyki. W dziedzinie artystycznej – tworzy pokazy żonglerki maczugami, tańca z ogniem oraz akrobatyki powietrznej – chusta wertykalna i trapez. Wspólnie z Nicolaus Taraud założyli kabaret ,,Cirque desole – cyrk dosole!”którego przedstawienia to połączenie clownady z żonglerką, tańcem, muzyką i akrobatyką. Występowali na festiwalach cyrkowychi sztuki ulicy w Polsce i zagranicą min. w Niemczech, Belgii , Francji. Podczas projektu prowadziła warsztaty z akrobatyki powietrznej: chusta i trapez.

Kontakt: kwiatagni@ gmail.com 0049 015788612517

Rafał Mikołajewski (Orsyno) EDUARDO

http://www.eduart.info/

Jestem pedagogiem, instruktorem teatralnym, animatorem kultury, żonglerem, szczudlarzem, aktorem. Organizuję otwarte spotkania żonglerskie w Łodzi. Od 2005 roku prowadzę działania edukacji cyrkowej i teatralnej na terenie całej Polski.

Warsztaty jakie proponuję są oryginalną formą twórczej aktywności oraz nowatorską metodą ćwiczeń i zajęć ruchowych. Podczas warsztatów uczestnicy odszukują i rozwijają swoje indywidualne talenty, nabywają umiejętności pracy w grupie, podejmowania wspólnych decyzji, brania odpowiedzialności za siebie i innych. Uczą się różnych sposobów wyrażania swoich uczuć i emocji, nabywają nowych zdolności manualnych. Zajęcia odbywają się w atmosferze wspólnej kreatywnej zabawy. Celem działalności jest propagowanie kultury i sztuki, rozwijanie zdolności manualnych i ruchowych, pogłębianie wyobraźni twórczej, wykorzystanie nietypowych form relaksu i koncentracji, organizacja czasu wolnego.

Zajęcia to nauka podstaw aktorstwa, żonglerki, akrobatyki, gimnastyki, pantomimy, klaunady. Zabawy cyrkowe rozwijają sprawność ogólną, koordynację ruchową, wyobraźnię, wdrażają do systematyczności. Uczestnicy zajęć zyskują większą pewność siebie i motywację do dalszego samodoskonalenia. Żonglowanie uaktywnia i synchronizuje obie półkule mózgowe, przez co wpływa na poprawę wyników w nauce.

Marcin Połoniewicz (Cinek) PAN ZĄBEK

http://www.panzabek.pl/

Jako małe dziecko, co roku czekałem z niecierpliwością na przybycie trupy cyrkowej do Dobrego Miasta. Obserwowałem z bliska jak artyści budowali barwne miasteczko nad rzeką Łyną. Mnóstwo kolorowych wozów i przyczep a pośrodku wielki, widoczny z daleka, czerwony namiot cyrkowy.

Niełatwo jest odmówić radosnej prośbie dziecka, chcącego zobaczyć pełen niesamowitości cyrkowy seans! Widząc w moich oczach ogromne pragnienie stania się przez moment częścią widowiska, rodzice zgodzili się od razu.

Trudno jest zasnąć rozmarzonemu dziecku, gdy wie że jutro wkroczy do niesamowitego świata pełnego niezwykłych postaci, czarodziejskich osobliwości i magii.

Klauni w kolorowych makijażach z przyjemnością kopiący się po pośladkach. Magik z królikiem ukrytym w kapeluszu i kartami w rękawie. Akrobaci przepełnieni odwagą, która wznosi ich pod sklepienie namiotu. Treser, który wyłysiał ze stresu, gdyż każdego wieczoru ryzykuje, że zostanie pożarty przez lwa. I ten dziwny pan w sukience z pomalowanymi oczami, a może to była kobieta w z brodą? Cuda nieodgadnione, cuda zapierające dech w piersiach, chwile w których niemożliwe jest tuż obok, na wyciągnięcie dziecięcej ręki...

Wtedy narodziło się we mnie pragnienie, żeby stać się częścią tego niezwykłego świata, który odwiedzając nasze miasteczko raz do roku, przynosił niezmierzone przestrzenie niespodzianek, radości i szczęścia dzieciom, jak również chwilę wytchnienia i zapomnienia dorosłym.

I w taki to sposób narodził się Pan Ząbek. Nie przez zamysł reżysera, nie dzięki warsztatowi aktorskiemu, lecz przez przemożne pragnienie dawania przyjemności, zachwytu i zapomnienia.

Postaci Pana Ząbka nie musiałem długo szukać. Był na wyciągnięcie ręki, mieszkał we mnie od zawsze. Rozweselał mnie swym dowcipem, zaskakiwał zdolnością do przerysowywania najprostszych rzeczy. Balansując na granicy dobrego smaku rozbawiał czarem swej postaci dorosłych i dzieci.

Pan Ząbek to postać satyryczna z absurdalnym poczuciem humoru z pogranicza groteski. W przedziwnej fryzurze i złotych zębach potrafi rozśmieszyć nas do łez, by za chwilę niespodziewanie zaskoczyć dreszczykiem grozy.

Śmieszny magik czy może czarujący klaun? Postać Pana Ząbka umiejętnie łączy obie konwencje. Iluzja zawsze wzbudzała w widzach przyjemne uczucia zaskoczenia i zaciekawienia, którym od zawsze towarzyszyło pytanie „Jak?”. Wygłupy klauna pobudzają ciało i emocje, a popisy magika duszę i wiarę w iluzje. Z połączenia tych dwóch składników powstaje niezapomniane widowisko Pana Ząbka, w którym każdy z nas odnajdzie coś dla siebie.

Justyna Kozulska-Biesiada (justynkoo)

http://taniecwpowietrzu.wordpress.com/

Od 6 lat zajmuję się różnymi sztukami cyrkowymi.

Ukończyłam kurs pedagogiki cyrku (Dyplom Ministerstwa Edukacji)

Moja fascynacja zaczęła się od tańca z ogniem- poi, parzydełko,wachlarze, hula hoop, liny etc.

Następnie nauczyłam się żonglować- 3 piłki, 3 maczugi i passować- czyli żonglować z innymi osobami.

Jeżdżę na monocyklu,ostatnio moją największą pasją jest chusta wertykalna. Akrobatyka w powietrzu, kiedy to na wysokości 6 metrów tańczę z chustą. Daje mi to dużo siły, pewności siebie i radości z przestrzeni, którą odkrywam z każdym ruchem.

Spędziłam pół roku w Barcelonie, gdzie uczyłam się akrobatyki powietrznej w szkole cyrkowej Rogelio Rivell.

W sezonie występuję z grupą- Arta Foc lub Fenix Project a także solowo i gościnnie z innymi grupami i artystami cyrku współczesnego

Z grupą Arta Foc oraz ze Studenckim Kołem Żonglerskim w Toruniu organizujemy:

Międzynarodowy Festiwal Kuglarski ALTERGRAWITACJA

ALTERGRAWITACJA VARIETE KABARET CYRKOWY

Toruńskie Dni Sztuk Cyrkowych

i wiele innych warsztatów i pokazów

Byłam Stypendystką Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego, stypendium artystyczne lipiec- grudzień 2009.

Aktualnie jestem Stypendystką Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, stypendium z budżetu, upowszechnianie kultury, styczeń- czerwiec 2011.

Obrazek Obrazek http://www.eduart.info/ Obrazek Obrazek pan ząbek Obrazek
Awatar użytkownika
Demooon

Post autor: Demooon »

jakoś cicho. ktoś się wybiera ?
Otto

Post autor: Otto »

ja chetnie, tylko nocleg jakis musze znaleźć
Awatar użytkownika
Demooon

no jest napisane że można spać tam ;-)
Otto

Post autor: Otto »

slepy jestem, Ty tez jedziesz??

ja na 100% bede
Awatar użytkownika
Demooon

no ja raczej też ;-)
konia92

Post autor: konia92 »

Możecie mi napisać dla kogo jest przeznaczony ten kurs? Tzn. czy ja się nadaję, jeśli umiem żonglować tylko 3 piłeczkami (kilka trików poza zwykłą kaskadą i uczę się 3 maczugami), ale nie mam pojęcia o innych dziedzinach kuglarstwa. Natomiast ciągle się rozwijam, uczę nowych trików, mam za sobą jeden szkolny pokaz, chcę umieć przygotować profesjonalne show i strasznie chcę umieć nauczać innych, choćby tych podstawowych trików.

Podsumowując, niesamowicie kręci mnie taki kurs i wszystko to, czego mogę się na nim nauczyć, ale obawiam się, że jestem zbyt zielona, żeby wziąć w nim udział :-( . Co o tym sądzicie? Takie osoby jak ja też mogą wziąć udział w tym kursie?

I jeszcze jedno pytanie: Nie wiecie czy nocleg będzie odpłatny, czy też darmowy?
skrzymek

Post autor: skrzymek »

Kurcze, żeby to nie był środek sesji to bym się wybrał z miłą chęcią :< a tak to muszę chyba zrezygnować... Może taki kurs będzie jeszcze jakoś w innych terminach? :>
Lotka
**

Post autor: Lotka »

jeśli taki kurs byłby możliwy także w innym terminie to i ja z wielka chęcią zawitam;)
Awatar użytkownika
Kotu
Kontakt:

Post autor: Kotu »

Ja też chętnie wziąłbym w czymś takim udział. I myślę, ze nie tylko ja z Lublina. Ale termin to środek sesji - tragedia... Powtórzę pytanie zadane powyżej - kurs planowany jest w innych terminach?
Awatar użytkownika
orsyno
Kontakt:

Post autor: orsyno »

warto przyjechać nawet jak znasz podstawy zongerki, piszesz o technicznych sprawach, podobnie jak 90% tego co na forum jest a chodzi tez w kuglarstwie o tym by poznac tajniki pokazow, wystepow, prowadzenia warsztatow, jak innym przekazywac wiedze i umiejetnosci ale tak by zachecac i motywowac a nie zniechecac i zamykac droge do ksztalcenia.... same techniczne zonglowanie, manipulowanie poiami super ale dla siebie...
jak chcesz robic to tez dla innych to podpatrujesz doswiadczone grupy i mozesz skorzystac z wiedzy i doswiadczenia prowadzacych...
mam nadzieje ze nie beda to jednorazowe warsztaty... zobaczymy jaka bedzie ewaluacja...
skrzymek

Post autor: skrzymek »

Ja się wręcz domagam :D by nie były jednorazowe :D

Ale serio, inicjatywa fajna, tylko termin jest tak kiepski...
Awatar użytkownika
bas
Kontakt:

Post autor: bas »

Pewnie się wybiorę, bo oferta całkiem ciekawa. Inne osoby też zachęcam.
Lotka termin idealny. Porywam Cię na mono i przywożę do Łodzi Będziesz gościem honorowym jako uciekająca panna młoda :)
justynkoo
Kontakt:

kurs dla wszystkich

hej kurs jest dla wszystkich
poedycji czerwcowej zobaczymy czy się uda zrobic cos w pazdzierniku ale nie moge obiecac

spac mozna na miejscu ale jak planujesz jesc cos to wez sztucce i naczynia
i najwazniejsze
SPRZATAMY PO SOBIE bo ja juz od 3 imprez 3 dni zmywam po wszystkich
Awatar użytkownika
Demooon

a co ma być w meilu rejestrującym ?
Lotka
**

Post autor: Lotka »

oferta świetna, zwłaszcza, że miło byłoby was znów ujrzeć i spotkać po wieeeelu latach pana Ząbka;) kiedyś nawiedził nasze wschodnie strony;)
Bas, kusisz, kusisz, tylko..... jest jedna maleńka rzecz....po takim wybryku możemy resztę życia spędzić w Areszcie kuglarząc skazańcom dozgonnie...:)))))
Awatar użytkownika
PLjuggler
Kontakt:

Post autor: PLjuggler »

Prawdopodobnie też się wybieram :)
Czy jest mozliwosc korzystania z prysznica na dole (oczywiscie odpłatnie) ?
justynkoo
Kontakt:

prysznic na dole działa bezpłatnie
nie wiem jak 23 czerwca czy nie bedzie zamkniete
ale tak to od 7 do 23 mozna za free się kąpać

[ Dodano: Pon Cze 06, 2011 9:44 pm ]
w mailu rejestrujacym wystarczy wpisac
hej tu (swoje imię i nazwisko)
chcialbym/chciałabym zapisać się na kurs pedagogiki cyrku

i wpłacić na konto kasę
jeśli nie masz teraz kasy to napisz
nie mam teraz pieniędzy zapłacę jak przyjadę
navajeros

Post autor: navajeros »

Lepiej byłoby jakby to było poza sesją egzaminacyjną. Mielibyście dużo więcej chętnych.
justynkoo
Kontakt:

tak, wiem przykro mi, może powtórzymy akcję, ale termin ma swoje powody również, więc proszę o wyrozumiałość;)
nie sądzę, aby dało radę znaleźć termin odpowiadający 100% kuglarzy.

[ Dodano: Sro Cze 08, 2011 9:02 am ]
hej dostaję maile z pytaniami czy wiek ma znaczenie
jeśli masz 17 lat, albo niecałe 18 albo jak na swój wiek, jesteś osobą odpowiedzialną i wiesz już o co chodzi w kuglarstwie, lub zdarzyło ci się prowadzić warsztaty
to zapraszam na kurs
oczywiście nie jest to kurs dla 10-14 latków
do 18 roku życia nie będziesz mógł/mogła oficjalnie pracować jako instruktor (najwyżej jako pomoc instruktora) ale jak skończysz 18 lat to papierek masz i możesz prowadzić warsztaty
tak mi się wydaje, jeśli macie inne zdanie (nie, zakaz wstępu osobom poniżej 18 roku życia) to chętnie je poznam

[ Dodano: Czw Cze 09, 2011 10:20 am ]
hej informacja dodatkowa dot. certyfikatu:

jak pisałam w 1 wpisie certyfikat, który otrzymacie jest UZNAWANY pzez MEN

według prawa polskiego, jak udało mi się dowiedziec od MEN
jako fundacja mająca w statucie prowadzenie szkoleń etc. mamy prawo, nadane przez sąd do wystawiania tego typu dokumentów i muszą być one uznane przez jednostki takie jak MEN

ja sama mam taki certyfikat, (Stiven i Sova- Joanna Sakowicz) też mają taki wydany przez WOAK- (wojewódzki ośrodek animacji kultury w Toruniu) i jest on akceptowany przez MEN- prowadziałam warsztaty w domu kultury i szkołach i wystarczal do prowadzenia warsztatów

specjalnie dopytywałam się w tej sprawie, czy aby na pewno mogę wystawiac taki papier

Woak odpisał mi:
Witam Pani Justyno, nasz Kurs pedagogiki cyrku realizujemy w ramach zadań statutowych;
działalność szkoleniowa jest naszą domeną i dlatego mamy prawo wystawiać stosowne zaświadczenia w zgodzie z obowiązującymi przepisami.

dzwoniłam do mnisterstwa
powiedzieli, że jeśli chodzi o taki kurs to nie ma jeszcze regulacji prawnych, wiec jest to program autorski
i jako fundacja moge wystawić wam certyfikat i będzie on uznawany
będziecie mogli prowadzić zajęcia z cyrku

nie będziecie mogli byc zatrudnieni na etacie nauczyciela wfu czy gimnastyki, bo nie macie kursu pedagoga- min roczny kurs

ale warsztaty i zajecia w domach kultury czy szkolach sa ok i te jednostki powinny zaakceptowac wasz papierek

zawsze moze się zdazyc tak ze jakis nadobowiazkowy pan dyrektor bedzie wymagal od was tez kursu pedagoga, ale to juz jego widzimisie

ja na podstawie mojego certyfikatu nigdy nie mialam problemow z zatrudnieniem

myślę więc, że warto wzbogacić się o taki papierek
a nuż widelec się przyda kiedyś
a 150zł to cena normalna, tak jak zxa kurs pilota wycieczek, czy opiekuna kolonii

dodatkowo jesli zrobicie kurs opiekuna na koloniach bedziecie mogli jechac na obóz z dziećmi i prowadzic warsztaty cyrkowe- 2 w jednym dwa razy większa kasa
ODPOWIEDZ