21-23 czerwca 2011
program warsztatów:
21.06 wtorek
11.00-15.00
Mateusz Kownacki (Stiven)- jak uczyć żonglować, różne proste 'układy' na 1 i 2 piłki, żonglerka partnerska, 'siteswapy', przygotowanie pokazu żonglerskiego.
16.00-20.00
Agnieszka Kwiatkowska (Stokrotka) - ekwilybrystyka - jak przygotować uczestników do nauki rolabola, liny, szczudeł i monocykla; gry i zabawy na równowagę a także rozgrzewki cyrkowe i akrobatyczne. Elementy pokazu ulicznego- jak trzymać publikę w napięciu, jak wciągać publiczność do udziału w pokazie.
22.06 środa
11.00-15.00
Rafał Mikołajewski (Orsyno) - jak prowadzić zajęcia w trybie ciągłym, jak radzić sobie ze zniechęceniem uczestników, na co zwracać uwagę, zauważanie błędów i ich korekta.
16.00-20.00
Marcin Połoniewicz (Cinek) - szkoła odwracania uwagi czyli elemnty iluzji i magii w pracy z dziećmi i młodzieżą.
23.06 czwartek
10.00-14.00
Justyna Kozulska-Biesiada (justynkoo) - gry i zabawy akrobatyczne, nauka akrobatyki naziemnej i powietrznej, proste ćwiczenia i zabawy, elementy akrobalansu i piramidek.
14.00-18.00
pogadanka i wymiana doświadczeń,
trening, możliwość przypomnienia sobie materiału poznanego na warsztatach
rozdanie certyfikatów pedagoga cyrku
CERTYFIKAT PEDAGOGA CYRKU:
po warsztatach każdy uczestnik otrzymuje certyfikat pedagoga cyrku
uznawany przez Ministerstwo Edukacji (przydatne dla każdego, kto legalnie chce prowadzić zajęcia w szkołach etc)
certyfikat będzie wymieniał liczbę godzin kursu i dziedziny z jakich były prowadzone warsztaty
Materiały z kursu:
Każdy uczestnik kursu otrzyma wszystkie materiały z warsztatów na piśmie lub materiały audiowizualne.
ZAPISY I KOSZT:
na kurs obowiązują zapisy
do 15 czerwca można zapisać się i dostać 10% zniżki
koszt to: 150zł od osoby
zniżka 10% do 15 czerwca: 135zł od osoby
by się zarejestrować wyślij email na carnival.lodz@gmail.com
wpłać 135 zł (do 15 czerwca) lub 150 zl (po 15 czerwca) na konto:
mbank 30 1140 2004 0000 3602 5210 5439
w tytule podaj imię i nazwisko i napisz: Kurs Pedagogiki Cyrku
dla osób spoza Łodzi istnieje możliwość noclegu na miejscu
DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ W KURSIE PEDAGOGIKI CYRKU:
Jeśli prowadzisz warsztaty z dziećmi, niekoniecznie cyrkowe przyda ci się wiedza o grach i zabawach cyrkowych.
Jeśli jesteś pedagogiem lub studentem pedagogiki, lub po prostu masz jakiś kontakt z dziećmi przydadzą ci się sztuczki i tricki, których nauczysz się na kursie.
Jeśli kiedyś dostaniesz ofertę pracy w domu kultury, szkole etc certyfikat Pedagoga Cyrku może ci bardzo pomóc.
Jeśli pracujesz, lub chciałbyś pracować w organizacji pozarządowej, przydadzą ci się umiejętności zdobyte na kursie.
Jeśli lubisz się dobrze bawić i wesoło spędzać czas a także poznawać nowe sztuki na pewno spędzisz te 3 dni aktywnie i kreatywnie.
Jeśli już zajmujesz się cyrkiem, dzięki kursowi poznasz sztuczki i nowe tricki "od kuchni"
Jeśli nie zajmujesz się cyrkiem, dzięki kursowi poznasz nowe sztuczki i tricki, które mogą przydać ci się w życiu codziennym i pracy.
O instruktorach:
Mateusz Kownacki (Stiven)
Zajmuje się żonglerką od 6 lat. Specjalista w żonglowaniu piłkami,
maczugami, obręczami; znawca contact jugglingu, diabolo oraz żonglerki partnerskiej i grupowej.
Szkolił się u jednych z najlepszych żonglerów na świecie, m.in. Stefan Sing, Matthias Romir, Emilliano Allesi, Sean Gandini. Brał udział w licznych pokazach w Polsce (Toruń, Łódź, Bydgoszcz, Warszawa), Europie (Bruksela) oraz Azji Mniejszej (UAE).
Współorganizator czterech edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuglarskiego Altergrawitacja oraz kilku artystycznych Variete.
Współpracował z licznymi placówkami kulturowymi (m.in. Dom Muz, Młodzieżowy Dom Kultury, Centrum Kultury Zamek Krzyżacki). Instruktor podczas tygodniowego międzynarodowego projektu cyrkowego "INTheatERCULTURArtL" w Łodzi oraz podczas licznych jednodniowych imprez organizowanych na terenie całej Polski. Cyklicznie prowadził warsztaty kuglarskie dla dzieci i młodzieży w toruńskim Domu Muz. Skończył kurs pedagogiki cyrku dziecięcego w Wojewódzkim Ośrodku Animacji Kultury w Toruniu.
Aktywny twórca toruńskiej przestrzeni kuglarskiej - organizator spotkań i treningów żonglerskich.
Uczestnik intensywnego kursu pantomimy w Teatrze na Woli w Warszawie.
Intersuje się tańcem współczesnym, pantomimą oraz tai chi.
Absolwent astronomii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Agnieszka Kwiatkowska (Stokrotka) CYRK DOSOLE
Artystka i pedagog cyrkowy. Absolwentka Szkoły Cyrkowej w Brukseli specjalność pedagogika cyrku, stażystka cyrku ,,Cabuwazi” w Berlinie. Prowadzi zajęcia dla dzieci i młodzieży z ekwilibrystyki, żonglerki i akrobatyki. W dziedzinie artystycznej – tworzy pokazy żonglerki maczugami, tańca z ogniem oraz akrobatyki powietrznej – chusta wertykalna i trapez. Wspólnie z Nicolaus Taraud założyli kabaret ,,Cirque desole – cyrk dosole!”którego przedstawienia to połączenie clownady z żonglerką, tańcem, muzyką i akrobatyką. Występowali na festiwalach cyrkowychi sztuki ulicy w Polsce i zagranicą min. w Niemczech, Belgii , Francji. Podczas projektu prowadziła warsztaty z akrobatyki powietrznej: chusta i trapez.
Kontakt: kwiatagni@ gmail.com 0049 015788612517
Rafał Mikołajewski (Orsyno) EDUARDO
http://www.eduart.info/
Jestem pedagogiem, instruktorem teatralnym, animatorem kultury, żonglerem, szczudlarzem, aktorem. Organizuję otwarte spotkania żonglerskie w Łodzi. Od 2005 roku prowadzę działania edukacji cyrkowej i teatralnej na terenie całej Polski.
Warsztaty jakie proponuję są oryginalną formą twórczej aktywności oraz nowatorską metodą ćwiczeń i zajęć ruchowych. Podczas warsztatów uczestnicy odszukują i rozwijają swoje indywidualne talenty, nabywają umiejętności pracy w grupie, podejmowania wspólnych decyzji, brania odpowiedzialności za siebie i innych. Uczą się różnych sposobów wyrażania swoich uczuć i emocji, nabywają nowych zdolności manualnych. Zajęcia odbywają się w atmosferze wspólnej kreatywnej zabawy. Celem działalności jest propagowanie kultury i sztuki, rozwijanie zdolności manualnych i ruchowych, pogłębianie wyobraźni twórczej, wykorzystanie nietypowych form relaksu i koncentracji, organizacja czasu wolnego.
Zajęcia to nauka podstaw aktorstwa, żonglerki, akrobatyki, gimnastyki, pantomimy, klaunady. Zabawy cyrkowe rozwijają sprawność ogólną, koordynację ruchową, wyobraźnię, wdrażają do systematyczności. Uczestnicy zajęć zyskują większą pewność siebie i motywację do dalszego samodoskonalenia. Żonglowanie uaktywnia i synchronizuje obie półkule mózgowe, przez co wpływa na poprawę wyników w nauce.
Marcin Połoniewicz (Cinek) PAN ZĄBEK
http://www.panzabek.pl/
Jako małe dziecko, co roku czekałem z niecierpliwością na przybycie trupy cyrkowej do Dobrego Miasta. Obserwowałem z bliska jak artyści budowali barwne miasteczko nad rzeką Łyną. Mnóstwo kolorowych wozów i przyczep a pośrodku wielki, widoczny z daleka, czerwony namiot cyrkowy.
Niełatwo jest odmówić radosnej prośbie dziecka, chcącego zobaczyć pełen niesamowitości cyrkowy seans! Widząc w moich oczach ogromne pragnienie stania się przez moment częścią widowiska, rodzice zgodzili się od razu.
Trudno jest zasnąć rozmarzonemu dziecku, gdy wie że jutro wkroczy do niesamowitego świata pełnego niezwykłych postaci, czarodziejskich osobliwości i magii.
Klauni w kolorowych makijażach z przyjemnością kopiący się po pośladkach. Magik z królikiem ukrytym w kapeluszu i kartami w rękawie. Akrobaci przepełnieni odwagą, która wznosi ich pod sklepienie namiotu. Treser, który wyłysiał ze stresu, gdyż każdego wieczoru ryzykuje, że zostanie pożarty przez lwa. I ten dziwny pan w sukience z pomalowanymi oczami, a może to była kobieta w z brodą? Cuda nieodgadnione, cuda zapierające dech w piersiach, chwile w których niemożliwe jest tuż obok, na wyciągnięcie dziecięcej ręki...
Wtedy narodziło się we mnie pragnienie, żeby stać się częścią tego niezwykłego świata, który odwiedzając nasze miasteczko raz do roku, przynosił niezmierzone przestrzenie niespodzianek, radości i szczęścia dzieciom, jak również chwilę wytchnienia i zapomnienia dorosłym.
I w taki to sposób narodził się Pan Ząbek. Nie przez zamysł reżysera, nie dzięki warsztatowi aktorskiemu, lecz przez przemożne pragnienie dawania przyjemności, zachwytu i zapomnienia.
Postaci Pana Ząbka nie musiałem długo szukać. Był na wyciągnięcie ręki, mieszkał we mnie od zawsze. Rozweselał mnie swym dowcipem, zaskakiwał zdolnością do przerysowywania najprostszych rzeczy. Balansując na granicy dobrego smaku rozbawiał czarem swej postaci dorosłych i dzieci.
Pan Ząbek to postać satyryczna z absurdalnym poczuciem humoru z pogranicza groteski. W przedziwnej fryzurze i złotych zębach potrafi rozśmieszyć nas do łez, by za chwilę niespodziewanie zaskoczyć dreszczykiem grozy.
Śmieszny magik czy może czarujący klaun? Postać Pana Ząbka umiejętnie łączy obie konwencje. Iluzja zawsze wzbudzała w widzach przyjemne uczucia zaskoczenia i zaciekawienia, którym od zawsze towarzyszyło pytanie „Jak?”. Wygłupy klauna pobudzają ciało i emocje, a popisy magika duszę i wiarę w iluzje. Z połączenia tych dwóch składników powstaje niezapomniane widowisko Pana Ząbka, w którym każdy z nas odnajdzie coś dla siebie.
Justyna Kozulska-Biesiada (justynkoo)
http://taniecwpowietrzu.wordpress.com/
Od 6 lat zajmuję się różnymi sztukami cyrkowymi.
Ukończyłam kurs pedagogiki cyrku (Dyplom Ministerstwa Edukacji)
Moja fascynacja zaczęła się od tańca z ogniem- poi, parzydełko,wachlarze, hula hoop, liny etc.
Następnie nauczyłam się żonglować- 3 piłki, 3 maczugi i passować- czyli żonglować z innymi osobami.
Jeżdżę na monocyklu,ostatnio moją największą pasją jest chusta wertykalna. Akrobatyka w powietrzu, kiedy to na wysokości 6 metrów tańczę z chustą. Daje mi to dużo siły, pewności siebie i radości z przestrzeni, którą odkrywam z każdym ruchem.
Spędziłam pół roku w Barcelonie, gdzie uczyłam się akrobatyki powietrznej w szkole cyrkowej Rogelio Rivell.
W sezonie występuję z grupą- Arta Foc lub Fenix Project a także solowo i gościnnie z innymi grupami i artystami cyrku współczesnego
Z grupą Arta Foc oraz ze Studenckim Kołem Żonglerskim w Toruniu organizujemy:
Międzynarodowy Festiwal Kuglarski ALTERGRAWITACJA
ALTERGRAWITACJA VARIETE KABARET CYRKOWY
Toruńskie Dni Sztuk Cyrkowych
i wiele innych warsztatów i pokazów
Byłam Stypendystką Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego, stypendium artystyczne lipiec- grudzień 2009.
Aktualnie jestem Stypendystką Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, stypendium z budżetu, upowszechnianie kultury, styczeń- czerwiec 2011.