III edycja Święta Ognia w Łodzi! 25.10.2008

Umówione miejsca, zloty, festiwale, warsztaty, imprezy

Moderator: #organizer

wilson_yaris
*

III edycja Święta Ognia w Łodzi! 25.10.2008

Post autor: wilson_yaris »

Drodzy Ogniowcy!

Mam zaszczyt i prawdziwą przyjemność zaproszenia Was na ŚWIĘTO OGNIA czyli III Łódzkie Spotkanie Teatrów i Solistów Ogniowych. Płomienne wydarzenie odbędzie się o godzinie 19:00 25.10.2008 na podwórzu ul. Wschodniej 50.

Po raz kolejny chcemy zgromadzić w jednym miejscu wszystkich profesjonalnych i amatorskich tancerzy. Nie chodzi tu o rywalizację, a spotkanie się, łączenie sił, pokazanie jak dużą jesteśmy grupą. Jako organizatorzy tego przedsięwzięcia chcemy zwrócić uwagę mieszkańców Łodzi na ludzi, którzy odkryli nietypową pasję i poświęcają jej swój czas, chęci i wiarę. Chcemy pokazać piękno niebezpiecznego żywiołu w połączeniu z ludzkim ciałem i ruchem. Od Was zależy jak znaczna i na jakim poziomie okaże się grupa tancerzy ognia w Łodzi.

Tym razem chcemy podnieść poziom profesjonalizacji spotkania:). Święto Ognia nadal będzie odbywało się na zasadach konkursu. Jury będzie składało się z osób z dużym doświadczeniem na płaszczyźnie teatru i tańca. Dlatego też zwróćcie szczególną uwagę na choreografię, ciekawy przekaz, technikę tańca, ruchu. Pamiętajmy, że taniec z ogniem to nie tylko machanie poikami czy kijem- to ruch, rozmowa z ogniem przy pomocy ciała. Jako że tematyką Jesiennych Gawronaliów jest interdyscyplinarność sztuk, dodatkowym atutem będzie wykorzystanie podczas występu innych dziedzin sztuki w twórczy, inspirujący i ciekawy sposób. Brzmi to zagadkowo, jednak pozostawiamy Wam wolność w interpretacji:)
Drugą niespodzianką są nagrody. Każdy uczestnik otrzyma pamiątkę z tego niezwykłego wieczoru. Natomiast główną nagrodą w kategorii zarówno solista, jak i zespół, będzie bon na zakupy w sklepie internetowym ze sprzętem ogniowym.
Kolejną sprawą jest scenografia. Chcemy przygotować Święto Ognia jako wartościowe i medialne wydarzenie. Dlatego warto zadbać o plastyczną stronę przedsięwzięcia. Potrzebuję osób, które czują potrzebę pomocy w stworzeniu instalacji do podpalenia. Ewentualne inne pomysły mile widziane.
Aby zgłosić się do udziału w Święcie Ognia należy wysłać maila na adres irmina@bialegawrony.org z odpowiedziami na następujące kwestie:

1.Imię i Nazwisko solisty/Imiona i Nazwiska wszystkich uczestników zespołu
2.Kilka słów o sobie/zespole
3.Informacje o sprzęcie użytym podczas występu
4.Orientacyjny czas występu
5.Kontakt ( e-mail i numer telefonu)
6.Czy chcesz wziąć udział w tworzeniu scenografii
7.Czy chcesz uczestniczyć w spotkaniu „na herbatce” z kolegami po fachu przed 25.10.2008:)?
8.Skąd dowiedziałaś/dowiedziałeś się o Święcie Ognia?

UWAGA! Zgłoszenia proszę przesyłać do 15.10.2008. Natomiast do 18.10.2008 należy dostarczyć płytę CD z muzyką używaną podczas występu. Proszę o wcześniejszy kontakt telefoniczny i umówienie się na pozostawienie płyty.

Czekam na wieści

Irmina Kot
irmina@bialegawrony.org
tel. 516 957 686
Fundacja na Rzecz Kultury Żywej Białe Gawrony
www.bialegawrony.org

Święto Ognia realizowane jest w ramach Jesiennych Gawronaliów organizowanych przez Fundację na Rzecz Kultury Żywej Białe Gawrony. Jest to przedsięwzięcie zaczynające się 6 października. Podczas dwóch miesięcy będą przeprowadzane liczne warsztaty dla młodzieży i dorosłych z całej Łodzi. Tematyka zajęć to cyrk, taniec z ogniem, sztuki plastyczne i muzyczne. Więcej informacji znajdziecie wkrótce na stronie www.bialegawrony.org
Ostatnio zmieniony ndz wrz 28, 2008 10:49 pm przez wilson_yaris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
orsyno
Kontakt:

Post autor: orsyno »

To już TRZECIA edycja?
wow, z pewnością się pojawię
a także będę informował o imprezie
osoby zainteresowane tematem...
służę pomocą
i życze powodzenia Irminko
do zobaczenia
Awatar użytkownika
Szy

Post autor: Szy »

Czy ja dobrze widzę czy impreza odbywa się w poniedziałek? Trochę średni dzień tygodnia jak na taką impręzę...

Bardzo kusząca propozycja, myślę że może uda nam się pojawić... ja jako solista chętnie się wybiorę, zobaczę jak reszta Sirriona.Chociaż termin może bardzo ograniczyć ilość osób.

Kilka pytań
Czy jest jakaś możliwość noclegu po konkursie?
Na jakim podłożu będzie odbywać się konkurs (bardzo ważne) ?
Czy są jakieś ograniczenia czasowe?
Czy na miejscu konkursu jest dostęp do wody?
Czy można wystąpić i solo i w grupie?
Awatar użytkownika
Łuniek
Kontakt:

Post autor: Łuniek »

Impreza odbywa się w Sobotę (25.10.2008). Pomysł fajny tylko brakuje mi szczegółów, o które wyżej pyta Szy,

PS. Jakiś regulamin imprezy jest? Jak mają odbywać się poszczególne konkursy? Ile minut zaprezentować się może solista a ile grupa?

PS. 2 Ważna kwestia. Przeczytałem, że jury ma doświadczenie na płaszczyźnie teatru i tańca. Czy znaczy to, że nie zna się na fireshow? I nie chodzi mi tutaj o to, że jury widziało kilka pokazów tylko o faktyczną wiedzę np. w zakresie technik.
Awatar użytkownika
bul_ion

Post autor: bul_ion »

jakies ograniczenia czasowe wystepów?

z czystej ciekawości - w jakim sklepie ten bon i na jaką wartość? :)
Awatar użytkownika
Nightshine

Post autor: Nightshine »

coraz więcej artystycznego podejścia do ognia. Cóż więcej trzeba^^?
4estMan

Post autor: 4estMan »

W nazwie tematu jest podana data 20.10.2008. To chyba mały błąd :-P
Po raz kolejny chcemy zgromadzić w jednym miejscu wszystkich profesjonalnych i amatorskich tancerzy. Nie chodzi tu o rywalizację, a spotkanie się, łączenie sił, pokazanie jak dużą jesteśmy grupą.

Myślę że w takich okolicznościach wartość nagrody nie jest istotna. Jest symboliczna zapewne bo cały konkurs ma nas tylko zmobilizować do pokazania jak najładniejszych rzeczy i pozwolić każdemu wystąpić w dobrych warunkach.
Awatar użytkownika
sobol

Post autor: sobol »

oczywiscie. od dzis proponuje organizowac konkursy w ktorych glowna nagroda bedzie... usmiech pani krysi. przeciez liczy się zabawa :)
Awatar użytkownika
Szy

Z konkursami jest tak, że żeby ściągnąć ludzi muszą być albo prestiżowe, albo nagroda musi być fajna, albo musi być blisko.

O Święcie Ognia słyszę pierwszy raz
Do Łodzi mam 5h
Nagrody nie znam

mam za to już pomysł i pojadę sobie głównie po to żeby go zrealizować.

Kolejne pytanie do Organizatorów: a zwracacie koszty przejazdu ??
Awatar użytkownika
Cyrik
Kontakt:

Post autor: Cyrik »

popieram sobola :D
dołączam się również do pytania Szy
wilson_yaris
*

odpowiedzi na pytania

Witam Was znowu i przepraszam za tak długą ciszę!

Wybaczcie, w temacie podana była zła data. Spotkanie odbywa się 25.10.2008 w sobotę. Zaczyna się o godzinie 19:00 Na podwórzu ul. Wschodniej 50.
Odpowiem teraz na większość pytań i niejasności. Więcej informacji wyślę razem z regulaminem konkursu do 2.10.

Szy:

- Jest możliwość noclegu. Warunki nie będą luksusowe: dysponujemy lokalem na ul. Wschodniej, w którym podczas większych imprez śpią ludzie spoza Łodzi i miło wspominają noce więc chyba nie jest tak źle:). Lokal jest ogrzewany, mamy karimaty i poduchy, ale trzeba wziąć ze sobą śpiwór. Jest też kuchnia i ubikacja. Nie ma tylko prysznica, ale to też nie będzie problem jeśli będziesz/będziecie chcieli wykąpać się w np. moim mieszkaniu.
-scenerią konkursu będzie stare podwórze. Powierzchnia to typowe polskie płytki chodnikowe. Tańczy się nieźle ( wypróbowałam osobiście, kilkudziesięciu tancerzy ognia z poprzedniej edycji także nie narzekało...). Możesz zobaczyć zdjęcia w galerii
http://picasaweb.google.com/bialegawron ... odniej2008#
http://picasaweb.google.com/bialegawron ... oWschodnia#
http://www.flickr.com/photos/37578869@N ... 325445711/
- uczestnicy konkursu będą mieli zapewnioną wodę do picia, ciepłe napoje, posiłek wegetariański
- dostęp do bieżącej wody będzie w naszym lokalu na ul. Wschodniej 45 (2 min piechotą)
- można wystąpić albo solo, albo w grupie.
- nie zwracamy kosztów przejazdu. Przykro mi.

Łuniek:

- cieszę się, że podoba Ci się pomysł:) Regulamin ukaże się do 02.10.
- jury będzie miało doświadczenie zarówno w płaszczyźnie teatru, tańca jak i ognia.

Sobol:

zapewniam Cię że nagrodą nie będzie tylko uśmiech panny Krysi i pana Wiesia oraz gromadki dzieci:) Nagrody będą takie, na jakie nas stać. Konkurs był kierowany przede wszystkim do łódzkich grup. Cieszę się ogromnie że oddźwięk jest międzynarodowy! Uwierz że postaram się zrobić co w mojej mocy żeby każdy uczestnik wyjechał usatysfakcjonowany i szczęśliwy.

Jak już wspominałam wcześniej wszystkie inne wątpliwości rozwieje regulamin, który ukaże się do 02.10.2008

pozdrawiam serdecznie

Irmina
i ekipa Białych Gawronów
www.bialegawrony.org
irmina@bialegawrony.org

[ Dodano: Czw Paź 02, 2008 2:57 pm ]
witam, oto regulamin konkursu. Fotorelację z poprzednich edycji Święta Ognia można obejrzeć na stronie www.bialegawrony.org w zakładce Święto Tańca i Ognia i linku fotorelacja.

Pozdrawiam

Irmina Kot

REGULAMIN KONKURSU DOSTĘPNY JEST TU:

http://www.bialegawrony.org/page.php?cms=142

zapraszam do zapoznania się i wysyłania zgłoszeń oczywiście!:)
Ostatnio zmieniony pt paź 03, 2008 1:53 pm przez wilson_yaris, łącznie zmieniany 1 raz.
Samson
.

Post autor: Samson »

ja się zastanawiam czy tam nie pojechać..!!! yyy
wilson_yaris
*

a co Cię powstrzymuje mój drogi? zapraszam!
Samson
.

Post autor: Samson »

hm.. otóż chciałbym zrobić jakiś filmik z tego dnia.. najlepiej jakiś mały reportaż Ktoś jest chetny do pomocy?? (to nic pewnego niby ale ) jakiś krótki wywiad, tricki itp...
Filmik w podpisie jest mój ale tym razem co innego chciałbym spróbować..
4estMan

Post autor: 4estMan »

świetny pomysł!

Wilson_Yaris czy pod kątem dokumentacji wydarzenia przedsięwzieliście już jakieś kroki?

Chętnie bym kręcił ale wystepuję
wilson_yaris
*

Biale Gawrony i warsztaty

witajcie:)

są dwie osoby do fotoreportażu. Zdjęcia jednej z nich znajdziecie w linku na stronie www.bialegawrony.org

co do filmiku to wspaniale!!! Bardzo mi zależało na dobrej dokumentacji, a film ze Święta Ognia byłby świetną opcją:) Jeśli jesteś chętny to podaj mi na maila Twoje imię i nazwisko oraz zgłoś się minimum pół godziny przed konkursem po plakietkę, która umożliwi Ci wejście na scenę.

pozdrawiam płomiennie

Irmina
Awatar użytkownika
Szy

my przywieziemy pewnie sprzęt do kamerowania i fotografowania, bo potrzebujemy dobrej dokumentacji z naszych występów.

potrzebujemy tylko na czas naszego występu grupowego kogoś kto się zajmie tym sprzętem.

Mam jeszcze pytanie co do organizacji technicznej całego konkursu.
- czy wyznaczyliście jakieś osoby techniczne, które będą ewentualnie zajmować się backstagem.
- czy akustyk będzie siedział przed sceną, tak żeby mógł obserwować co się na niej dzieje
- jak bedzię wyglądać ułożenie publicznosci ( do okoła miejsca pokazu, w podkówke, tylko z przodu)
- przewidzieliście jakieś oświetlenie sceny czy mamy taszczyć własne?
- w jaki sposób publicznośc będzie oddzielona od miejsca pokazu?
- czy zapewniacie paliwo? bo chyba nie znalazłam tego w regulaminie

Dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
Kwachu

Post autor: Kwachu »

Ja z kilkoma osobami też powinniśmy wpaść :) wszystko dzieje się jednej nocy tak??
wilson_yaris
*

Odpowiedzi

Droga Szy:

- postaram się zaprosić osoby techniczne, jednak jeśli chodzi o zespół fire-show powinniście zadbać o własny backstage
-akustyk będzie widział scenę. Będzie siedział z prawej strony sceny
-publiczność będzie tylko z przodu. Scenerią będzie stare podwórze. będą tam też latarnie dające przyjemne światło(nie przeszkadzjące w pokazie). Nie zapewniamy innego oświetlenia, możesz jednak napisać czego potzebujesz a być może będę mogła je załatwić.
-publiczność będzie oddzielona barierkami i taśmą
-zapewniamy paliwo

Kwachu:

Jeśli zamierzacie się pojawić, proszę o zgłoszenie na podany w pierwszym poście adres mailowy

pozdrawiam

Irmina
Awatar użytkownika
Franky
Kontakt:

Post autor: Franky »

a ja mam pytanie:

można przyjechać popatrzeć?
lub zrobić jako techniczny (z tym nie ma problemu)
bo mam parę osób chętnych - nie tylko z poznania :)
ODPOWIEDZ