Forum kuglarskie Strona Główna
Szukaj  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Piszę Mono PODRĘCZNIK. Co powinno w nim być?
Autor Wiadomość
bas 

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 11:03 am   

Prace idą pełną parą. Więcej siedzę nad poradnikiem niż na forum. Myślę, że już pierwsze wersje mogą otrzymywać osoby, które kupują mono. Ich opinie mam nadzieję będą motorem napędowym projeku. Zresztą kto lepiej przetestuje poradnik niż Ci co właśnie zaczynają.

Pioter 

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 11:16 am   

Czy będzie można zakupić poradnik? Uczę się dopiero jeździć. Jazda do przodu mi już zaczyna wychodzić :D . Chętnie dowiedziałbym się paru rzeczy które są w poradniku. Czy opublikujesz poradnik w wersji elektronicznej? :clever:

bas 

Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 9:51 am   

Poradnik bedzie rozdawany z nowymi rowerkami. Na prośby użytkowników będzie możliwość zakupienia samej książeczki lecz na to będa musieli jeszcze trochę poczekać aż ukaże się wersja ostateczna. Równolegle są prowadzone prace nad interaktywnymi kursami internetowymi opartymi na tej samej wiedzy.

Groniu 
**

Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 6:11 pm   

hej bas, jak z tym podręcznikiem ? właśnie zoabczyłe, że dodałeś nowe działy może mógłbym coś dopomóc w rozdziałach dotyczących balansu i skoków ? :) czy już masz kompletne info na ten temat ?

[ Dodano: Czw Wrz 11, 2008 1:05 pm ]
hej, oto kilka wskazówek z mojej strony.
Więc, nie wiem dokładnie jak się tego uczyć bo ja sam robiłem to na zasadzie prób i błędów. Na początku próbowałem ustać w jednym miejscu jak najdłużej, za wszelką cenę. Spadałem i jeszcze raz i jeszcze raz.... ale teraz widzę, że by zrobić "stójkę" potrzeba bardzo silnych mięśni brzucha. Gdy ja robię stójkę, nie pracuję tylko rękami ale i dołączam nogi, mam napięte wszystkie mięśnie co ogranicza czas stania. Uważam, że powinno się rozluźnić wszystkie mięśnie a równowagę trzymać tylko rękami ale to już chyba jest najwyższa szkoła jazdy :) przy robieniu stójki na rurkach ważne jest, aby nie przekręcać koła, nie wiercić się na mono bo wtedy można łatwo spaść. Stoimy w jednym miejscu pomagając sobie minimalnymi podjazdami w przód i w tył, tak będzie na pewno łatwiej ( nie mówiąc o rękach którymi trzeba cały czas manewrować i reagować nawet na najmniejsze odchylenie się w drugą stronę).

Jeśli chodzi o skakanie to proponował bym wyróżnić "seat in" i "seat out".

Ja napiszę o "seat out", bo to mi wychodzi, mam nadzieję, że ktoś napisze dokładnie o "seat in", chętnie poczytam :)
więc: gdy chcemy zacząć naukę skakania "seat out" ( i nie tylko ) czyli z siedzeniem przed sobą, należy zwrócić uwagę na to którą ręką trzymamy siedzenie i którą stroną będziemy wskakiwać na przeszkodę. Ręka, którą NIE trzymamy siedzenia MUSI być od strony przeszkody ! inaczej nie pchajcie się w trial :P :P:P to jest podstawa, na początku tego nie będzie widać ale później przyda się ta ręka do łapania równowagi.
Najtrudniejsze w "seat out" jest nauczenie się podskakiwania w miejscu z siedzeniem przed sobą, a tym bardziej jazdy. Ale od tego trzeba zacząć. to trzeba opanować na perfekt :) pamiętam jak zaczynałem... hmn nogi miałem zakrwawione jakbym się nożem ponacinał.. ale nie martwcie się to tylko pierwszy miesiąc :D
Jeśli już to umiemy, warto popracować trochę nad wybiciem, poćwiczyć nogi i skakać, skakać i jeszcze raz skakać. Po schodach na niskie murki, krawężniki. Dopiero później, gdy będziemy mieli już trochę tego wybicia możemy trochę przysiąść nad techniką.
Podjeżdżamy pod murek, w momencie wybicia uginamy nogi i podciągamy monocykl maksymalnie wysoko pod tyłek. Dobrym ćwiczeniem jest stanie w miejscu na płaskim i zejście na nogach tak nisko, żeby dotknąć tyłkiem opony a później wstawanie (oczywiście bez wywalenia się :D ). I co najważniejsze w czasie nauki, jeśli chcemy ćwiczyć technikę składania się, to nie próbujmy wskakiwać na większe wysokości. Lepiej ćwiczyć to na mniejszych murkach, podciągać mono maksymalnie i po wskoczeniu na murek nawet siadać na oponie. najważniejsza jest te technika składania się, którą ja opanowałem dobrze po 2 latach :) tak więc nie zwlekajcie i idźcie na mono ćwiczyć seat outa :D :P
Oczywiście można do tego dołożyć przedskok, co będzie dawało o wiele wyższe wskoki, ale przedskok to nie moja działka, mam nadzieję, że wypowie się tu jeszcze kilka osób, które uzupełnią podręcznik Basa o nowe informacje :)

tyle z mojej strony,
pozdrawiam groniu :)

bas 

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 8:29 pm   

No i w końcu po ponad roku przygotowań skończyłem pracę i mogę się wam pochwalić. Wszyscy, którzy pomagali poświęcając swój czas otrzymają bezpłatne egzemplarze. Bardzo dziękuję wam.
Poniżej spis treści wersji wydanej.
Poniżej spis treści.

Wstęp
Sprzęt

Wybór sprzętu 8
Wielkości koła 8
Dobór rozmiaru 9
Instrukcja złożenia jednokołowca 10
Regulacja 14
Wysokość siodełka 15
Powietrze w oponie 15
Dodatki 16
Modyfikacje i ulepszenia 16
Siodło 16
Sztyca 17
Zacisk sztycy 18
Rama 18
Obręcz 19
Opona 19
Piasta 20
Korby 20
Pedały 21
Hamulec 22
Konserwacja 23
Czynności okresowe 24
Wymiana zużytych części 24
Ubiór, bezpieczeństwo 25
Transport 26
Autostop 26
Autobus 26
Pociąg 26
Samolot 27

Jazda
Rozgrzewka 28
Bezpieczne spadanie 29
Dosiadanie jednokołowca 30
Postawa 32
Pierwsza jazda 33
Jazda na wprost 34
Skręcanie 34
Odwracanie głowy 35
Schylanie się 35
Zsiadanie 35
Balans w miejscu 36
Wahadło 36
Zatrzymanie w bezruchu 37
Skoki 37
Skoki z miejsca 38
Skoki z jazdy 39
Umiem już jeździć. Co dalej? 40

Więcej o jednym kole
Historia 43
Polskie dzieje 44
Jedno koło w innych językach 45
Muni 46
Rekordy 47
Polskie prawo 48
Prawo w innych krajach 49
Odzywki na zaczepki 50
Materiały dostępne w Internecie 50
Leksykon terminów monocyklowych 51
Twoje osiągnięcia: 52

okladka_marketing_forum.jpg
Plik ściągnięto 328 raz(y) 43,65 KB

NJ 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 8:52 pm   

Chcę zamówić podręcznik ;)

mój status

GreeeG 

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 8:57 pm   

NJ, jest w sklepie :) nie musiałes wsumie pisac o tym na forum :-P ja tez staje w kolejce :)

paFci0 

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 9:04 pm   

A ja mam pytanie jak to jest z tym kupnem. Jest informacja, że tylko z monocyklem, ale czy da się osobno? Jestem chętny na podręcznik, ale mono już mam :P
I co z ceną? Jeśli dołączony do mono, wtedy za tą symboliczną złotówkę, tak?
A jeśli solo? Niby jest jakaś przekreślona cena 20.00zł, ale wolę się upewnić...

Zamawiam jeden egzemplarz ;)

bas 

Wysłany: Sro Mar 18, 2009 9:31 pm   

Z racji ograniczonej ilości egzemplarzy na chwilę obecną nie można zakupić przez sklep indywidualnie samego poradnika. Postaram się tą kwestię w niedalekiej przyszłości rozwiązać. Czyli czekacie lub łapiecie mnie przy okazji jednej z wielu imprez. Staram się mieć zawsze przy sobie kilka książeczek ;-)

paFci0 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 6:59 am   

No to czekamy...

GreeeG 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 7:06 am   

Basie to co mowisz ze beda polowania na te ksiazeczki? kto pierwszy ten lepszy? kiedy mozna by było kupic ksiazeczke bez mono ze sklepu? tak mniej wiecej kiedy? w tym roku? do wakacji juz powinno byc? :D

Ro_man 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 8:59 am   

hmmm... a jakaś cyfrowa wersja by się nie znalazła? może jakiś e-book czy coś? oczywiście za opłatą :-D

bas 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 9:18 am   

Tak oczywiście, bedą też wersje elektroniczne. W przygotowaniu są artyku ły, kursy interaktywne oraz film wideo. To wszystko wymaga czasu ale będzie ;-) Myślę, że już w kwietniu będę mógł pochwalić się czymś z nowej serii.

Haku 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 3:13 pm   

A jaki się rozmiar książki? A5, A6?

pajda 

Wysłany: Sob Lis 14, 2009 8:17 pm   

z tego co kojarzę mniejsze niż A5.
cobyś mógł sobie do tylnej kieszeni w spodniach w czasie jazdy na mono wsadzić i korzystać w potrzebie ;]

paFci0 

Wysłany: Nie Lis 15, 2009 9:44 pm   

Mogę odsprzedać w promocyjnej cenie jakby był ktoś zainteresowany. Sztuk jeden.

Odpowiedz do tematu