Jest sens naprawiać?

Jednokołowiec, Unicykl, Unicycle itd. Wszystko co tyczy tych niesamowitych maszyn.

Moderator: owca

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kret512

Jest sens naprawiać?

Post autor: kret512 »

Po kilku godzinach jazdy mój rowerek niestety się spsuł :-( Oczywiście mowa o bezfirmowym sprzęcie z allegro. Na to mnie było stać więc to kupiłem... Usterka polega na tym że pedały zaczęły się kręcić niezależnie od koła. Wsiadam, kręcę pedałami i nie jadę. Wiem już jak to naprawić, tylko nie jestem pewien czy to ma sens. Naprawię jedną część a zaraz siądzie druga i tak w kółko. Zapewne są tu osoby które też miały ten problem. Naprawialiście swoje monocykle? Działają nadal?
Awatar użytkownika
Yameso
Kontakt:

Post autor: Yameso »

Wkreciles/wkrecili ci pedaly na odwrot - prawy do lewej korby i lewy do prawej korby - dlatego zamiast jechac, pedaly zaczely ci się odkrecac. Najprawdopodobniej przez to zostal tez zniszczony gwint korby i pedałów.

Taka jest moja diagnoza, nie wiem czy trafna :P
Awatar użytkownika
kret512

Sprawdziłem dla pewności, korby są na swoich miejscach. Chodzi o piastę a dokładnie o te miejsca do których przyczepione są szprychy... te dwa "pierścienie" się poluzowały :?
Awatar użytkownika
bas
Kontakt:

Post autor: bas »

Tak to piasta. Jak Cię nic nie kosztuje naprawa to naprawiaj jak masz dokładać to pomyśl nad zakupem czegoś lepszego bo niedługo znów będziesz nam opowiadał o nowej usterce.
Awatar użytkownika
Cyrik
Kontakt:

Post autor: Cyrik »

ponoć można to zaspawać (umiejętnie ,żeby zespawać ze sobą odpowiednie części) także możesz popytać czy ktoś Ci tego nie zrobi - wtedy tej usterki nie będziesz się musiał już obawiać :)
Grace
Kontakt:

Post autor: Grace »

Cyrik, ale to już było wałkowane dziesiątki razy na tym i innych forach.
te nonamy z allegro po prostu się psują.
Bas ma racje, naprawi się jedno, to zaraz zepsuje się następne.

Miałam niedawno okazje spróbować pojeździć na takim no name i bałam się, że się zepsuje za chwile, bo tak się zachowywał.
Sama przyzwyczaiłam się do qu-ax i uwierz mi, że czuć różnice w jeździe, kiedy masz pewność, że jak podskoczysz lekko to wszystko będzie stabilne.
Awatar użytkownika
kret512

W tej chwili nie stać mnie na nic lepszego więc pozostaje mi naprawa (po znajomości więc za free) i zaczynam już zbierać fundusze na qu-ax...
Groniu
**

Post autor: Groniu »

witka ;]

kumpel miał taki sam problem jak Ty kret, najlepiej zespawać. On zespawał i teraz jeździ i się mu trzyma nie sypie się, tak więc masz moje błogosławieństwo :D <spawacz> :P

pozdro
Awatar użytkownika
kret512

No już pospawałem, pojeździłem i mogę powiedzieć że się trzyma:-) Miejmy nadzieję że na dłużej...
BuGsTeR44
**

Post autor: BuGsTeR44 »

ja musialem zespawac korby do korbowodu... odkrecaly się ciagle kwadraty się objechaly i nic nie pomagalo... jeden minus.. jak bede chcial wymienic korby.. to musze razem z piasta... ale i tak nic nie bede wymienial :P to noname wiec nie oplaca się w niego inwestowac. jezdzi i o to chodzi :)
ODPOWIEDZ