Po kilku godzinach jazdy mój rowerek niestety się spsuł Oczywiście mowa o bezfirmowym sprzęcie z allegro. Na to mnie było stać więc to kupiłem... Usterka polega na tym że pedały zaczęły się kręcić niezależnie od koła. Wsiadam, kręcę pedałami i nie jadę. Wiem już jak to naprawić, tylko nie jestem pewien czy to ma sens. Naprawię jedną część a zaraz siądzie druga i tak w kółko. Zapewne są tu osoby które też miały ten problem. Naprawialiście swoje monocykle? Działają nadal?
Wkreciles/wkrecili ci pedaly na odwrot - prawy do lewej korby i lewy do prawej korby - dlatego zamiast jechac, pedaly zaczely ci się odkrecac. Najprawdopodobniej przez to zostal tez zniszczony gwint korby i pedałów.
Sprawdziłem dla pewności, korby są na swoich miejscach. Chodzi o piastę a dokładnie o te miejsca do których przyczepione są szprychy... te dwa "pierścienie" się poluzowały
Tak to piasta. Jak Cię nic nie kosztuje naprawa to naprawiaj jak masz dokładać to pomyśl nad zakupem czegoś lepszego bo niedługo znów będziesz nam opowiadał o nowej usterce.
ponoć można to zaspawać (umiejętnie ,żeby zespawać ze sobą odpowiednie części) także możesz popytać czy ktoś Ci tego nie zrobi - wtedy tej usterki nie będziesz się musiał już obawiać
Cyrik, ale to już było wałkowane dziesiątki razy na tym i innych forach.
te nonamy z allegro po prostu się psują.
Bas ma racje, naprawi się jedno, to zaraz zepsuje się następne.
Miałam niedawno okazje spróbować pojeździć na takim no name i bałam się, że się zepsuje za chwile, bo tak się zachowywał.
Sama przyzwyczaiłam się do qu-ax i uwierz mi, że czuć różnice w jeździe, kiedy masz pewność, że jak podskoczysz lekko to wszystko będzie stabilne.
kumpel miał taki sam problem jak Ty kret, najlepiej zespawać. On zespawał i teraz jeździ i się mu trzyma nie sypie się, tak więc masz moje błogosławieństwo <spawacz>
ja musialem zespawac korby do korbowodu... odkrecaly się ciagle kwadraty się objechaly i nic nie pomagalo... jeden minus.. jak bede chcial wymienic korby.. to musze razem z piasta... ale i tak nic nie bede wymienial to noname wiec nie oplaca się w niego inwestowac. jezdzi i o to chodzi